Приоритетите на Меркел: бюджетни икономии и Турция извън ЕС

Германският канцлер представи предизборната си програма

Бюджетните икономии и становището, че Турция не покрива условията за членство в Европейския съюз, са сред акцентите в предизборната програма на германския канцлер Ангела Меркел.

"Основното послание в документа, съставен от 128 страници е, че германските граждани трябва да гласуват за християндемократите и за техните баварски партньори, ако искат Германия и Европа да излязат от кризата", коментира Euro Observer.

Партията на Меркел обещава стабилен курс в икономическата си политика, което означава, че няма да бъдат отпускани финансови помощи без строги условия, реформи и съкращаване на публичния дефицит и държавния дълг на затруднените страни.

Еврооблигациите също остават въпрос, на който християндемократите се противопоставят. "Това би довело до европейски дългов съюз, в който германските данъкоплатци ще трябва да поемат по-голямата част от дълга на другите страни. А ние сме против това", е посочено в програмата.

По отношение на влизането на Турция в Европейския съюз партията на Меркел заявява:

"Отхвърляме пълноправното членство, защото Турция не отговаря на условията за присъединяване към ЕС. Освен това, предвид мащаба на страната и нейната икономическа структура, влизането на Анкара би довело до затруднения за ЕС."

Вместо пълноправното членство, в манифеста си Консервативната коалиция предлага засилване на връзките между Турция и ЕС, въпреки че идеята за "привилегировано партньорство" вече бе отхвърлена от Анкара.

В свое изказване, което дойде след засиленото напрежение между Берлин и Анкара, германският канцлер заяви, че целта на "привилегированото партньорство" между Турция и европейския блок е била преформулирана, тъй като Турция не го желае. "Тук не говорим за привилегировано партньорство", каза тя. "Знаете, че когато мислите, че имате добра идея, но другата страна многократно я отхвърля, тогава идва моментът, в който вече не я повдигате. Вече осъзнахме, че Турция не го иска", каза германският канцлер, като добави, че въпреки това преговорите ще продължат.

Напрежението между двете страни ескалира, след като Германия привика турския посланик. Анкара предприе аналогичен ход. Причина за безпокойството на Берлин беше насилственото потушаване на протестите в Турция.

 

От предизборната програма става ясно още, че канцлерът Меркел има намерение да изхарчи няколко десетки милиарда евро за финансиране на инвестиции, данъчни облекчения и надбавки за семействата в Германия. "Меркел се проявява като особено щедра три месеца преди парламентарните избори, представяйки програма, която може да възлезе на 28 милиарда евро. Въпреки това, коалицията на Меркел уверява, че след изборите на 22 септември бюджетните икономии ще останат неин приоритет", коментира френският вестник “L’ Express”

Германският в. "Augsburger Allgemeine Zeitung", обаче отбелязва, че щедрите социални обещания, дадени в програмата, са на път да скарат Християндемократиния (ХСД)  и Християнсоциалния съюз (ХСС) с коалиционния им  партньор - Свободната демократическа партия. От партията не са съвсем съгласни с предложените мерки