ДКЕВР решава за цената на природния газ в петък

На 1 юли дружеството ще реши дали да даде лицензия за доставчик на ЕРП-тата и НЕК

На 28 юни на закрито заседание ДКЕВР ще вземе окончателното решение за цената на природния газ за следващото тримесечие, предаде БГНЕС.

От Булгаргаз" ЕАД

Днес на открито заседание на комисията Булгаргаз" ЕАД предложиха с 0.15% по-ниска от настоящата цена на синьото гориво от 1 юли, която би означавала 630 лв. на хиляда кубически литра без ДДС и акциз.

 От доклад на ДКЕВР става ясно, че институцията подкрепя предложението, но е възможно и да намали цената на газа с малко повече. Експертите на комисията смятат, че именно цената трябва да бъде утвърдена на 28 юни.

От цената на природния газ пряко зависи и цената на топлата вода и парното, както и на тока от топлоелектрическите централи.

На 1 юли ДКЕВР ще вземе решение дали да даде лицензия за доставчик от последна инстанция на ЕРП-тата и НЕК.

На днешното открито заседание дружеството разгледа докладите на експертите си за даването на лицензии за дейността "доставка на електрическа енергия от последна инстанция" на НЕК, "ЧЕЗ Електро България", "Енерго-Про Продажби", "ЕВН България Електроснабдяване" и "ЕСП Златни пясъци".

Появяването на доставчиците от крайна инстанция е стъпка към либерализирането на пазара. След лицензирането на доставчиците от последна инстанция, предстои ДКЕВР да контролира прилагането на методика за определяне на цените на електроенергията, доставяна от тях. След като получат лицензиите НЕК и ЕРП-тата ще имат един месец да уведомяват клиентите, които ще закупуват енергия от свободния пазар за условията и реда за снабдяване от доставчик от последна инстанция. те ще уведомяват клиентите и за правото им в срок до два месеца от уведомяването да изберат друг доставчик.