Народът отново се изправи срещу олигархията

Bulgariautre.bg следи отблизо протеста срещу правителството

Хиляди недоволни граждани се събират пред Министерския съвет в знак на протест срещу правителството на премиера Пламен Орешарски. Bulgariautre.bg следи събитието отблизо.

 

София

 

19.00 часа - Хиляди недоволни граждани протестират пред сградата на Министерския съвет за 12 пореден ден. Те скандират "Оставка”, "Мафия” и "Червени боклуци", освиркват и развяват български знамена. Протестиращите държат плакати с надписи: "Нови политици с чисто минало, работещи за народа, открита и прозрачна политика, въвеждане на образователен ценз при гласуване”, "NO Орешарски” и други.

Полицията е отцепила района около Министерския съвет. Сред протестиращите отново има семейства с деца.

Около 19.15 часа протестиращите блокираха движението в района на площад "Независимост".

19.45 - По данни на МВР около 2000 души са се събрали на в центъра на София. Според протестиращите  обаче броят им е много по-голям. Двама са отведени в столични районни полицейски управления. Протестът преминава спокойно, не са установени групи, създаващи напрежение сред протестиращите. Полицейските "Антиконфликт" екипи отново са сред протестиращите и имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред.

19.55 - Протестиращите застанаха плътно пред металните заграждения на Министерския съвет, но напрежението не ескалира. Те продължават да скандират "Мафия", "Оставка" и "Червени боклуци". Полицаите направиха жива верига, като идват още униформени. Гражданите държат плакати с надписи: "Българи, бъдещето сте вие тук и сега", "вобода или СССР", "Утре 8.30 часа на кафе до Парламента". Силните освирквания не стихват.

Група протестиращи носят надуваем дюшек, разпълнали са плажен чадър и скандират: "Вървете си, искаме на море".

20.00 часа - Гражданите се отправиха към Народното събрание. Органите на реда са разположени по цялата дължина на бул. "Цар Освободител", откъдето преминават протестиращите. Скандиранията продължават, полицаите се движат сред протестиращите.

20.20 часа - Протестиращите подминаха Народното събрание и се отправиха към Орлов мост. На голям плакат са изписани годините 1989, 1997 и 2013 и въпросът "колко пъти ще ви сваляме от власт?”. Гражданите носят и знаме с надпис: "Свобода или смърт", както и снимки от протестите през годините. 

20.40 часа - Шествието продължава по бул. "Евлоги Георгиев". По-голямата част от протестиращите се отправя към НДК, а други останаха на Орлов мост. Движението в посока НДК е спряно. Чуват се силни освирквания, развяват се български знамена. Протестиращите носят голям плакат, на който пише: "Лумпеняда 2013 оставка".

21.00 часа - Протестиращите в столицата преминаха през кръстовището на НДК и се движат по бул. "Витоша". На Моста на влюбените насъбрали се хора поздравяваха мирно протестиращите граждани.

21.25 часа - Гражданите освиркват централата на БСП.

21.45 часа - Шествието в столицата достигна централата на ДПС. Сградата е обградена от полиция. Хората скандират "Оставка", "Долу ДПС".

Малка група граждани се отправи към Министерския съвет.

22.00 часа - Протестиращите пристигнаха пред Министерския съвет и продължиха към парламента. Няколко хиляди души развяват български знамена, скандират "Всеки ден ще е така до победата", "Оставка”, пеят песни, свързани с протеста.

От СДВР обявиха, че няма инциденти по време на антиправителствения протест в София.

Задържани бяха само двама граждани, които бяха отведени в столични районни полицейски управления по-рано тази вечер поради липса на лични документи.

 

Пловдив

 

18.30 ч. : Близо 200 протестиращи вече са пред сградата на община Пловдив. Кучето Макс е днешната атракция. С омотан на гърба трибагреник животното се кани да повежда шествието. Пловдив протестира вече 12 дни. Очаква се митингът да блокира възлови кръстовища и булеварди. Репортер на Plovdivutre.bg е на мястото на събитията и ще следи протеста.

18.45 ч. Маршрутът на днешния протест: в 19 часа тръгват от общината, ще затворят кръстовището на Чифте баня, на Сточна и на Централна гара. Вижда се мъж, който е дошъл на митинга с надути кондоми. Разказа, че така ще "пази властта от нови отрочета".

18.55 ч. - Протестиращите тази вечер няма да се разделят на три групи. Ще затварят всяко от трите кръстовища заедно за по 15 минути. Момиче носи пластмасова туба, която изобразява "България на дъното".

19.00 ч. - Шествието потегли със скандирания: "Червени боклуци". Подминаха централата на партия Атака, без да се спират пред нея. Протеситращите са около 700-800 души, предава репортер на Plovdivutre.bg. На мегафона приканват всеки да се включи в недоволството.

19.10 ч. - Протестиращите са пред Джумая Джамия. Казаха, че не са против мюсюлманите, а срещу ДПС и олигарсите. Призоваха за толерантност. "Никой не може да ни разделя", викат хората.

19.19 ч. - Минават през областната дирекция на МВР. Скандират: "МВР е с нас" и ръкопляскат. Излизат на бул. 6-ти септември. Викат: Избори и Оставка. Пътят е затворен за движение.

19.25 ч. Блокираха кръстовището на "6-ти септември" и "Цар Борис Трети Обединител". Пътят остава затворен поне 15 минути.

19.30 ч. - Част от протестиращите разиграват мачле на затвореното кръстовище. Други седнаха върху пътното платно.

19.35 ч. Продължават към Тунела. Чуват се призиви за нова Контитуция. Протестиращите освиркват Баташки, който се кани да се завърне като шеф на Университетска болница "Свети Георги".

19.39 ч. Подминават партийната централа на ДПС. Чуват се освирквания и призиви за оставка. Десетина полицаи са изправени пред вратата на офиса на Движението.

19.45 ч. Протестът е в Тунела. Чу се: "Кой не скача е червен". Всички скачат. Викат: "Българи, юнаци!". Чуват се призиви за оставка на правителството до утре.

19.55 ч. - Шествието минава през "Цар Борис Трети Обединител", покрай Тримонциум. Запътили са се към кръстовището на Сточна гара. На спирката пред Тримонциум протестиращите прозавават чакащите градски транспорт да се присъединят: "Няма рейс, елате с нас".

20.13 ч. Блокираха кръстовището на Сточна гара. Доста налягаха на платното. Кучето Макс също се изглегна по средата на пътя. Отново се чуват покани към чакащите рейсове. На мегофона призовават и за утрешен протест в 8 часа пред Областна управа.

20.15 ч. Един от протестиращите е легнал на бордюра и чете "1984" на Джордж Оруел. /Това е политически роман, който се противопоставя на тоталитаризма, б.а./.

20.28 ч. Потеглиха посока Централна гара. Там шествието ще затвори кръстовището. По пътя викат: "Мразим ви безплатно". Освиркват и шефа на парламентарната комисия по етика. Скандират "Волен, вън".

20.45 ч. Блокирано е кръстовището на Централна гара. Скандират "Олигарски, вън!" Част от протестиращите се разотидоха. В момента има около 200 души, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Възловият път ще остане затворен около 15 минути.

20.55 ч. Играят хоро на кръстовището. Звучи народна музика.

21.00 ч. Протестът "пусна" кръстовището на Централна гара. Митингът приключва пред сградата на община Пловдив.

 

Варна

 

Около стотина души и днес се включиха в антиправителствен протест във Варна. Впечатлние направи, че днес протестът няма водачи. Липсват дакелите, Костадин Костадинов и останалите, които обикновено повеждат шествието. 

След началото на протеста, още докато скандиащите се събираха пред общината, гавази на Веселин Марешки, който денонощно плеска града с хартиените си плакати, заплашиха протестиращи. Те заснемаха с телефони и фотоапарати, хората, които сваляха хартиената политагитация от мантинелите на булевардите. Още докато част от протестиращите пак пишеха призиви с тебешир върху асфалта на кръстовището, се появи младеж със спортно облекло и шапка и започна да държи сметка на полицаите от "Сигма", защо не си вършат работата. Според него хората неправомерно премахват хартиената политагитация, за която било платено. В следващия момент младият мъж заяви, че ще звънне в Първо районно управление да пита защо "Сигмаджиите" не си вършат работата. След като протестът все пак потегли по познатия маршрут към Катедралата, друг мъж на средна възраст майка изчисти солидно количество плакати на "аптекаря" и ги сложи в количката на детето си. Именно тогава бе "подхваната" от един от плакатните войни на Марешки. Той започна да и се звери и да й държи сметка, защо е свалила хартиената агитация, за което било платено. Жената така и не обърна внимание на мъжа и продължи пътя си. 

Междувременно с познатите вече скандирания "Оставка", "Елате при нас, протестът е за вас", "Мафия" и "БСП в Сибир, за да има мир", протестиращите преминаха през кръстовището на Катедралата, после по площад "Мусала" към областното ръководство на ДПС. Там скандиранията продължиха, след което хората, чиито брой същевременно намаля наполовина се отправиха по бул. "Княз Борис I" към градската управа на БСП. След като повикаха "Уууууу", "Оставка", "Кой не скача е червен", протестиращите излязоха на  бул. "Осми приморски полк" и започнаха да вървят между колите срещу движението. През целия си път скандиращите бяха подкрепяни с клаксони от шофьрите. Тръгнали да завършат протеста пред общината обаче, част от протестиращите забелязаха, че полицаите правят забележки на онези, които махат плакатите на Веселин Марешки от мантинелата между двете пътни платна. Униформените обясниха на възмутен младеж, че има издадено разрешение от общината за поставяне на политагитацията. 

 

Благоевград

 

Около 100 души участваха в днешния протест в Благоевград, преминал под формата на мирно шествие из основните улици на града. Недоволните благоевградчани преминаха бул. "Св. св. Кирил и Методий", улиците "Владо Черноземски" и "Христо Татарчев". Те спряха движението на  автомобилите и на градския транспорт. Пред местните централи на "Атака" и БСП гражданите яростно скандираха "Оставка", "Няма да позволим на тези мафиоти да ограбят бъдещето на децата ни" и "Българи юнаци". 

Протестът в Благоевград завърши със символично възпяване на българския национален химн. Не бяха регистрирани инциденти, а полицаи следяха за опазването на обществения ред.

Междувременно представители на ВМРО потвърдиха намерението си, че подготвят барикада на пътя между Разлог и Банско. Протестът е обявен утре в 11.00 часа. През следващите дни поетапно ще бъдат блокирани граничните пунктове "Илинден", "Кулата", главен път Е-79 при Сандански, Симитли, Кресна и Струмяни.