"Уикилийкс" удари рамо на Сноудън

Сайтът е наел адвокат на Едуард Сноудън, обвинен от САЩ в шпионаж

"Уикилийкс" съобщи, че е наела юрист от САЩ, който да защищава интересите на Едуард Сноудън, обвинен от Вашингтон в шпионаж.

От "Уикилийкс" засега пазят в тайна името на юриста. Доскоро Сноудън бе представляван от Балтасар Гарсон, известен испански юрист и бивш съдия от Националната съдебна палата на Испания, а напоследък грижещ се за правната поддръжка на "Уикилийкс".

Понастоящем Сноудън се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". Въпреки настояванията на САЩ, които искат бившият служител на ЦРУ да бъде изправен пред съда заради кражба и огласяване на секретни документи, Русия отказа да депортира Сноудън.

Убежище на американеца предложиха Еквадор и Венецуела. Еквадор вече даде такова на основателя на "Уикилийкс" Джулиън Асандж, който обаче и досега не може да напусне еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде арестуван от британската полиция.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че от Сноудън е свободен да замине от "Шереметиево" закъдето си пожелае, като Москва няма да му прави никакви спънки в това отношение.