Цената на парното може да намалее

Промоцията обаче се отнася само за лоялните и най-бедните клиенти

Две тарифи за цената на парното и намаления за потребителите, които използват топлинна енергия до 250 киловат часа и до 1500 киловат часа, са сред предложените мерки от страна на "Топлофикация – София", насочени към лоялните им клиенти. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по отношение на предложените от "Топлофикация – София" промени в общите условия на дружеството, които трябва да бъдат разгледани по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. Фандъкова подчерта, че направените предложения засягат отношенията на дружеството с неговите клиенти.

 

"Мерките предвиждат намаление на цената на парното с около 20% за потребителите, които използват топлинна енергия до 250 киловатчаса, тъй като именно тези хора са най-притеснени финансово и прибягват до спиране на парното си", отбеляза столичният кмет. Тя добави още, че "Топлофикация – София" обмисля и премахването на лихвите на прогнозните сметки , докато не се потвърди сметката. За повечето от предложените мерки обаче е необходима промяна в общите условия на дружеството, а тази промяна се прави от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Следователно ако предложените мерки и промени бъдат приети днес от СОС, то предложението ще се изпрати на ДКЕВР и регулаторът трябва да вземе решението.

 

По думите на кмета Фандъкова – "Топлофикация – София" работи и за дългосрочното подобряване на техническото и технологично състояние на дружеството с цел намаляване на загубите.

 

Йорданка Фандъкова обяви още, че утре в общината ще бъде внесено проектното предложение за изграждане на инсталация за използване на RDF гориво вместо газ за производство на топлоенергия, като припомни, че дума за голяма инсталация, която би довела до около 10% намаляване на необходимостта от газ, следователно ще се отрази и на цената на топлоенергията.