Как да се подготвим за лятната почивка?

Животът

27-06-2013, 18:17

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

10 идеи за спокойна лятна отпуска в България

Цените дори в близките до нас дестинации като Хърватска, Турция, Гърция и Италия, са много по-високи от тези, с които сме свикнали

Скоро ми предстои да отида на море със семейството си и затова реших да се спра на основните моменти от подготовката за лятната почивка. Планирането на ваканцията е много важно, защото от това зависи дали ще се чувствате добре или зле през цялото време. А какъв е смисълът въобще да се излиза в отпуска, ако това няма да ви накара истински да се отпуснете?! :)

Няма да се спирам на походите в планината, защото там нещата са по-специфични и трябва да ви посъветва опитен планинар, ще обърна внимание на стандартната курортна почивка, била тя семейна или не.

Както споменах, най-важното е да обмислите предварително всички подробности. Аз лично предпочитам почивките извън идеалния сезон по няколко причини:

1) Има по-малка опасност от вирусни инфекции и др. подобни/особено преди сезона/.

2) Навалицата е по-малка и човек може по-спокойно да се наслади на природата, освен това е по-чисто;

3) Цените са по-ниски, както за самата почивка, така и за всичко, което консумирате в курорта.

 Много хора са на мнение, че ранното излизане във ваканция, ги прави тъжни след това, понеже на всички други им предстои да излязат в отпуска, а за тях тя вече е свършила. Тогава вариантът е или да отидете най-накрая на сезона или пък да си вземете още 2-3 дни и да си направите още една кратка разходка сред природата, когато минат почивките на останалите колеги. Хитро нали? Ако използвате някой от септемврийските празници направо ще си изкарате още една прилична ваканция.

Още една подробност. Къде ще бъде почивката ви? Ако е извън страната, аз бих предпочела да е пълен пакет, включващ и храната. За съжаление цените дори в близките до нас дестинации като Хърватска, Турция, Гърция и Италия, са много по-високи от тези, с които сме свикнали. Така че all-inclusive ще ви спести пари със сигурност и ще можете спокойно да се насладите на ваканцията си. Друг важен съвет за чужбина е непременно да си направите и здравна застраховка. Дайте парите за нея без угризения и се молете да не ви потрябва.

От друга страна, ако почивате по нашето Черноморие и решите да отидете на ново място без да познавате условията, е по-добре да не се връзвате с интернет оферти, колкото и хубави да са снимките, които ви показват от там. Много мои приятели се подлъгаха по този начин, а след това се оказа, че има по-евтини и по-читави квартири. Особено сега, когато 2/3 от всички предлагани стаи са празни, можете да си договорите добра цена на място.

Ако познавате условията и ви харесват, нормално е да си резервирате предварително почивката на определено място. Уредената храна също е екстра и излиза по-евтино, но този вариант е добър най-вече когато става въпрос за семейна почивка. Ако отивате с приятели, вероятно ще ви е по-забавно да се храните навън и да сменяте всяка вечер заведенията.

Сега да обърна внимание на това как да планираме най-необходимото за самата почивка:

1) Ако пътувате с автомобил, естествено трябва да отидете на сервиз да ви проверят маслото и да ви кажат дали е безопасно да тръгнете на път. Не оставяйте това за последния момент, защото може да изникне нещо. Проверете дали не са ви изтекли застраховките, техническия преглед, имате ли резервна гума, аптечка, триъгълник, а взехте ли си винетка?

2) Закупуването на лекарства също е много важно. Случвало ми се е да го оставям за последния момент и винаги съм попадала на опашка и не съм пазарувала най-изгодно. Направете си предварителен списък на всичко, което ще ви трябва - таблетки за глава, за стомашни неразположения, парацетамол, аспирин, витамин С и др. по-специфични. Вземете лекарствата от най-изгодната аптека и винаги питайте за карта с отстъпка. В моя квартал има две аптеки, които дават отстъпки, но трябва да ги помолиш да ти издадат пластика. Не винаги се сещат да предложат.

3) Проверете как ви стоят дрехите от миналото лято и дали няма нужда да подновите малко гардероба си - става ли ви банският, имате ли слънцезащитна шапка, а дали не занесохте постелките и плажните чадъри на вилата, имате ли подходящи обувки, чешхли, джапанки?

4) Не забравяйте козметиката. Обикновено, ако си закупите слънцезащитен крем от морето е поне с 30% по-скъп. От личен опит ви казвам използвайте слънцезащитен фактор дори при облачно време. Миналата години всички освен мен и детето ми бяха изгорели в облачен ден. Ние се бяхме защитили с 50-ти фактор. Виждала съм изгорели хора дори под чадъра. 30% от слънчевите UV-лъчи достигат и там.

5) Не оставяйте събирането на багажа за последния момент, защото със сигурност ще забравите нещо. Започнете от няколко дена по-рано, като опаковате всичко, което няма да ползвате до заминаването си. След това си направете списък за нещата, които трябва да сложите точно преди да тръгнете - например всичко от банята, защото обикновено се къпем и си мием зъбите в последния момент. Накрая направете  обиколка из всички стаи и вижте дали не е останало нещо, което ще ви потрябва.

Източник: Теодора Дончева-Влаховска, zdravduh.com