И днес протестираме с чаша кафе в ръка

Флашмобът "На кафе пред парламента" се организира за трети път

"Пиещите кафе" пред парламента се събират днес за втори път във флашмоб "На кафе до парламента". Началото бе поставено в 8,30 ч. и се планира да продължи до 12,30 ч.

Около 300 души са се събрали пред Народното събрание с искане за оставка на кабинета на Пламен Орешарски. Протестиращите скандират добре познатите "Оставка" и "Червени боклуци". Придружават ги лозунги "Бедността е свързана с управлението на мафията", "СТИГА "спешни мерки", "Вън от парламента", "Стига политическа бутафория! След вас държава не никне!" и други. Недоволните българи развяват националното знаме, освиркват и дават гласност на своята нетърпимост под звуците на барабани и вувузели. Броят им непрекъснато се увеличава, докато още хора прииждат от всички краища на столицата. Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно. Полицейското присъствие в района е много засилено, като сградата на Народното събрание е оградена от метални прегради. Има и жандармерия.

 

В 09,13 ч. тълпата пред парадния вход става все по-голяма. Недоволните са "въоръжени" с домати, краставици и яйца. Млад мъж дори хвърли бурканче черен хайвер по сградата. Според собствените му думи, изречени пред репортер на bTV, причината да се спре точно на този кансуматив е, че това е "любимата закуска на господин Волен Сидеров", като се закани следващия път да донесе и розово шампанско.

 

Минути преди случката дойде и парламентарната група на "Атака". Волен Сидеров влезе със своята охрана в парламента, като по пътя не пропусна да обвини журналистите, че работят срещу държавността и подклаждат анархията в България. Сидеров се закани да прави граждански арести и нарече медиите "провокатори".

 

В 09,50 ч. част от протестиращите предприеха нов подход - хванаха се за ръце и започнаха да обикалят сградата. Близо до НС има опъната шатра, в която се събират подписи в подкрепа на палатков лагер "Окупирам Народно събрание" за нов Изборен кодекс. Един от плакатите наблизо гласи "Софийска протестна група" и отдолу се допълва от "Глупаците седят и чака някой да ги спаси. Силните се изправят, за да защитят себе си. Смелите и честните се изправят, за да защитят другите".

 

Близо до сградата все още има четири палатки. На една от тях е записано с маркер "Нов изборен кодекс и довиждане! Лустрация!". До същия надпис се прокрадват и думите "Б.Б. не се приготвяй! Не протестираме за теб", придружени от имената на партиите БСП, СДС, ДПС, Атака и ГЕРБ, които са задраскани.

 

Протестиращите продължават да скандират "Оставка" и "Червени боклуци". Един от тях държи малки кофи за боклук, на всяка от тях е изписано Атака, ДПС, БСП. Хората развяват български знамена, чуват се бурни освирквания, тъпани от барабани, звуци от вувузели. Един от гражданите е издигнал кукла във форма на великденски заек, като на челото на куклата пише Сергей, на едното ухо пише Волен, а на другото Доган. Част от лозунгите на протестиращите гласят: "Депутатите без имунитет. Партиите без субсидии. Пълна лустрация и край на ДС". Друг лозунг пък гласи "Работническо дело 28.06.2013 г., 08.20 часа: Мая Манолово се е задавила с кафе".

 

В 10,10 ч. част от протестиращите тръгнаха към Софийския университет. Тълпатаблокира за кратко бул. "Цар Освободител" и се движи в посока Орлов мост. Една от протестиращите носи със себе си букет, който символизира мъртвото правителство. Тя твърди, че е на 21 години и е напуснала работата си в Англия, за да дойде и да подкрепи сънародниците си в България. Чуват се бурни освирквания, тъпани от барабани, звуци от свирки. Остава засилено полицейското присъствие.

 

В 10,18 ч. недоволните граждани блокираха Орлов мост. Пропускат се единствено колите на градския транспорт. Част от лозунгите на протестиращите гласят: "Вън от парламента", "Стига политическа бутафория! След вас държава не никне!", "Бедността е свързана с управлението на мафията", "Стига клептокрация, искаме демокрация" и "Цацар-off и ти си от тях. Оставка". Полицията и жандармерията държат района под око.

 

Част от протестиращите останаха пред Народното събрание.

 

В 10,35 ч. тълпата се връща  отново пред сградата на Народното събрание. Полицията ги следва плътно, а скандиранията са все така оглушителни.

Протестите следобяд остават.