Компромисите спрямо Македония са национално предателство

България трябва да подкрепя евроинтеграцията й, но не за сметка на националните си интереси, смятат интелектуалци

Интелектуалци, историци и общественици са обезпокоени от опитите за "подмяна и ревизия на българската позиция по повод европейското членство на Македония." В специално обръщение до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Михаил Миков, премиера Пламен Орешарски, те отбелязват, че връщането към политиката на компромиси и непрекъснати отстъпки няма да допринесе за подобряване на образа на България в очите на най-младата й съседка. Също така това няма да допринесе и за даване права на определящите се като българи граждани, нито за спиране на езика на омразата, нито от отказ от национални, етнически и последващи териториални претенции към България".

"Изминалите 21 години от признаването на независимостта на Македония от България недвусмислено доказват, че в двустранните отношения, македонските правителства каквито и да са били те по политическа ориентация са настоявали да имат само права, докато за България са оставали винаги задълженията."

"България трябва да подкрепя евроинтеграцията на Македония и нейният път към европейските ценности. Тази позиция не трябва в никакъв случай да бъде за сметка на националните интереси на България и в компромис нито с правата на българите в Македония, нито с нашето историческо и културно наследство, с паметта на страната ни", пише още в декларацията, под която стоят имената на: Акад. Георги Марков, проф. Трендафил Митев, проф. Божидар Димитров, журналиста Иван Николов, бившия посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина Любчо Трохаров, анализаторът Алекс Алексиев и други.

"Половинчатото и коминтерновско отношение, полугласното и материално мотивираното поведение на още компромиси е предателство не само към поколенията, които са живели преди нас и са отстоявали българската кауза, но и към поколенията, които искат да останат в България и тези, които ще дойдат след нас," подчертават още те.

Според подписалите обръщението България и Македония трябва да подпишат договор за добросъседство, , в който ясно да бъдат определени както правата, така и задълженията на бившата югорепублика.