Специалности 2в1 пускат в Свободния

От есента университетът приема и студенти по психология

Хибридни специалности или напрактика 2в1, които отговарят на динамичния пазар и задоволяват търсенето на специализирани кадри по няколко направления, пуска Бургаския свободен университет.

От тази есен учебното заведение въвежда обучение по "Психология" в една бакалавърска и две магистърски програми. 

"Фактът, че имаме ново акредитирано направление, ни дава възможност за формиране на хибридни специалности, които да стъпят върху две направления, като "Публични комуникации и социална психология". То включва обществени комуникации и новото направление - психология. По същия начин е "Педагогическата и начална училищната психология", отново две хибридни направления. Това дава възможност за по-детайлно отговаряне на потребностите на региона, тоест изчерпването на едни и насищането на други професии веднага ни позволява да се насочим в друга посока. Така се създават кадри, които да отговарят на различни изисквания", обясни доц.д-р Мариана Лазарова.

Желаещите могат да кандидатстват по новата специалност могат да го направят както с оценките от матурите, така и с изпит или тест, положен в университета. При завършване се полага държавен изпит или защита на дипломна работа. 

Много практика по време на терорията, летни стажове след втори и трети курс и практикум по психология са сред възможностите студентите в бакалавърската степен да придобият опит още в университета. Обученията ще се провеждат в специалицирани институции и неправителствени организации, което ще даде възможност на бъдещите психолози да работят в реална среда и придобият ценен опит.

По време на лекции студентите ще усвоят базистни познания в областта на научната психология, ще придобият умение за наблюдение, анализ и оценка на потребностите на индивиди, групи и общности, ще развият комуникативните си умения. Акцент ще бъде поставен и върху постиженията на психологическата наука при мотивация на поведениято, човешкото поведение в норма и патология, взаимоотношения в семейството.

"Единият от мотивите, който ни накара да разкрием такава специалност е, че в региона протичат изключително бурни и динамични социални, културни и икономически, които пораждат и психологически проблеми. Разрешаването им изисква квалифицирани специалисти", каза ръководителят на катедрата доц. д-р Йонка Балтаджиева.

Желаещите да имат магистърска степен могат да запишат "Детска и юношеска психология" или  "Педагогическата и начална училищната психология". От университета са подготвили курсове от пет или три семестъра в зависимост от това дали студентите са продобили бакалаварската си степен по специалността. 

Завършилите могат да се реализират професионално в предприятията, учрежденията и организациите в звената за психологическо подпомагане и консултиране. Те могат да работят като психолог в образователната система, в здравни и болнични заведения, в службите за психологическо консултиране, в подразделенията на МВР и МО, в неправителствени организации, в управлението и държавната администрация, в съдебната система. Ще бъдат подготвени да работят с хора със зависимости, в сферата на семейносто консултиране, детска психология или жертви на трафик. 

От университета обвиха още, че в унисон с философията на БСУ да бъде носител на идеи и тенденции в образованието, от тази учебна година студентите ще могат да избират между 18 нови магистърски програми.

Сред тях са "Митническо разузнаване и разследване", "Информационна и сигурност" и "Митнически контрол и агентиране", каза ректорът на университета професор Васил Янков. Той напомни, че бъдещите студенти имат възможност да ползват кредит, за да финансират обучението си.