Асен Василев не знаел за договор за АЕЦ Белене

Бившият служебен министър единствено се срещал с адвокати и подготвял българската защита

Във връзка с изнесената информация от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че по време на служебното правителство е подписан договор за строителен надзор на АЕЦ "Белене" за 2 млн. евро, заявявам, че докато аз бях министър, такъв договор не е стигал до мен, не е влизал в БЕХ и затова не смятам, че е подписван.

Това се казва в специално изявление на служебния министър Асен Василев по повод днешните разкрития на енергийния министър Драгомори Стойнев.

Днес на извънредна пресконференция Стойнев съобщи, че е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ Белене, който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ Белене вече бе замразено.

"Единственото, което в рамките на моя мандат е направено около АЕЦ "Белене", е аз и зам.-министър Стоянов да се срещнем с адвокатите и да подготвяме българската защита.

За избора на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", е вярно, че има пусната процедура.", заявява още Василев. Той твърди, че след много разговори с представители на двете централи, те изразили готовност да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че условията да могат да станат по-изгодни за българските граждани.

"Това трябва да се направи професионално и общата преценка беше, че е по-добре да ползваме услугите на външен консултант, специализиран в тази област", се казва в изявлението на бившият служебен министър на икономиката и енергетиката.

"Що се отнася до отделянето на ЕСО от НЕК, което трябва да стане на 1 юли, ние заварихме процедурата в доста забавено състояние. Дванадесет месеца беше работено без конкретни резултати. Ние отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това трябва да са хората или не. Защо процедурата на този етап не е финализирана, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО", пише още Асен Василев

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"