Стойнев се радвал, че хората протестират

Те обаче гонели чуждестранните инвеститори

Много е трудно да се убедят чуждестранни инвеститори да инвестират у нас, когато има протести. Това заяви Драгомир Стойне, министър на икономиката и енергетиката, по време на българо-китайски бизнес форум. "Правя всичко възможно и постоянно се срещам с чуждестранни инвеститори, но протестиращи има не само в България, може би светът преминава през такъв период", добави той.

Министърът каза, че разбира хората, чиито мечти в продължение 23 години са били излъгани и са вярвали в по-добър живот. Той дори се радвал, че хората протестират, но е на мнение, че без парламент и правителство няма как да се подобри животът на хората.

"Нашата цел е да имаме план за привличане на чуждестранни инвестиции и става въпрос не само за данъчни облекчения, а и за по-голяма прозрачност, и по-бърза работа от администрацията", каза Драгомир Стойнев.

Правителството възнамерява до края на годината да има първи конкретни стъпки с облекчаване на бизнес климата и най-вече за подобряване на междуфирмената задлъжнялост.

"Законодателни промени в най-скоро време ще насърчават чуждестранните инвестиции в България", съобщи икономическият министър.

Той разкри, че скоро ще има заместник-министър с ресор енергетика. Стойнев обясни, че новоназначеният миналата седмица заместник-министър Красин Димитров е с ресор външноикономическа политика.

Във връзка с вчерашното изказване на ексминистъра на икономиката Делян Добрев, че "активите на БЕХ са били два автомобила и една сграда", Стойнев препоръча на журналистите да преценят дали активи за 10,700 млрд. лева представляват това, което твърди Добрев.

Чрез медиите Стойнев отправи въпрос към бившият министър "как ще коментира активността на Михаил Андонов относно факта, че е "натискал" ръководството на НЕК ВЕЦ-овете да бъдат използвани като обезпечение по договора със "Сити Груп", който е на стойност 195 млн.евро". "Аз категорично забраних още от първи ми ден като министър ВЕЦ-овете да бъдат ползвани като обезпечение, защото те не са създадени някой да ги приватизира”, заяви министър Стойнев.