Вики Радева първа при жените на шахматен турнир във Франция

Спорт

01-07-2013, 14:54

Снимка:

Plovdivutre.bg (архив)

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

Нашето момиче приключи на 9-о място в крайното класиране, увеличи своето ЕЛО с 40 пункта

Младата пловдивска надежда в шахмата – Виктория Радева, постигна нов сериозен успех на международната сцена, похвалиха се пред Plovdivutre.bg от нейния кллуб Локомотив (Пд). Във френското предградие Маси се проведе 25-и юбилеен международен шахматен турнир, в който взеха участие 77 шахматисти от Франция, Германия и България.

Виктория Радева бе посатвена в стартовия списък под № 29 по ЕЛО (1795), но направи страхотен турнир и завърши с 5 победи и 2 загуби. Това й отреди 9-о място в крайното класиране.

Тя е първа при жените и първа при участниците до 16 години, въпреки че бе най-малката участничка в състезанието. Вики изпервари по точки дори и треньора на немската юношеска група Ерих Шьолвин, който завърши с 4,5 точки.

Германците бяха впечателни от нейната класа и й отправиха покана за участие в турнир в Германия. В 6 -ия кръг пък шахматистката на Локомотив (Пд) се изправи в пряк двубой за първо място при жените с 40 годишната французойка от руски произход Татяна Квашная (ЕЛО 1926). Радева надигра съперничката си, която обаче показа, че не е научила френските обноски и троснато си тръгна, без дори да я поздрави.

В последния кръг Вики победи Пиер Масими ( ЕЛО 1914), като това според специалистите бе най-красивата партия на пловдивчанката.

Организаторите на турнира пък стимулираха нашето момиче с 40 евро лични средства за награда. След този турнир Вики качва 44 точки ЕЛО и вече ще има коефициент 1835.