Детската градина в Царево готова до есента, Ахтопол ще има нов музей

Общинските съветници взеха решение и за обособяване на платен общински паркинг в централната градска част на Царево

По предложение на кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев, Общинският съвет даде възможност детската градина „Ален мак” да бъде довършена и напълно оборудвана до есента, когато децата ще могат да прекрачат прага й.

Стойността за реализирането на обекта е 500 хил. лв. Днес на редовното 23-то заседание на Съвета беше взето решение и за отпускане на 250 хил. лв. за проектиране и изграждане на музей в сградата на старото кметство на гр. Ахтопол. 

Ще бъде проектиран Воден цикъл и ПОСВ в с.Лозенец и с.Велика за 60 хил.лв., беше взето решение и за проектиране на Воден цикъл и ПОСВ в с.Синеморец за 40 хил.лв.

Тези дейности ще станат възможни, тъй като съветниците рефинансираха вече съществуващ дълг на Община Царево от 2009 г.

Кредитът на общината е сключен при неблагоприятни условия и това налага неговото рефинансиране с много по-добри параметри. Размерът на дълга ще бъде 3 млн. лв, от които 2 млн. лв са за рефинансиране на стария. Един млн. лв. ще бъде за погасяване на стари задължения, направени от предходната местна управа и за реализация на новите обекти.

Общинските съветници взеха решение и за обособяване на платен общински паркинг в централната градска част на Царево. „И местните хора, и туристите усещат проблема с липсата на достатъчно места за паркиране по време на летния сезон.

Това до голяма степен е свързано и с липсата на достатъчно строг регламент в тази сфера. Във всеки европейски град, в центъра, престоят на автомобили е платен. Тази тема дори не се коментира, тъй като на всички им харесва да има ред в паркирането. Затова и взаимстваме тази добра практика”, каза по време на заседанието кметът Лапчев.

На днешното заседание общинските съветници дадоха съгласието си и за предоставяне безвъзмездно право за управление на недвижим имот – частна общинска собственост на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението.

По време на заседанието стана ясно, че дирекцията се е помещавала в общинската сграда, в продължение на години, без да има документ за това. С днешното решение на Общинския съвет ще стане възможно финансирането на ремонтни дейности на сградата на пожарната, чрез кандидатстване по оперативни програми на Европейския съюз.