Няма допълнителни пари за справяне с младежката безработица

ЕС, обаче, може да удари едно рамо, стана ясно от изказване на социалния министър

Българското правителство няма да отдели допълнителни средства за борба с младежката безработица, освен тези предвидени в бюджета за 2013 година. Това стана ясно от изказване на социалния министър Хасан Адемов.

"Финансовият ресурс, който е заделен за мерките за справяне с младежката безработица е свързан с изпълнението на Националния план за действие по заетостта, няма да има допълнително изразходване на финансови средства, извън приетото за 2013 година", заяви той.

Министър Адемов присъства на първото заседание на парламентарната комисия по труда и социалната политика, на което бяха приети два законопроекта за промени в Закона за насърчаване на заетостта,  които целят да създадат повече възможност за достъп на младите хора до пазара на труда, съобщи БГНЕС.

"За мерките, които се предлагат са нужни около 2 милиона лева, но е възможно , след като се направи оценка на изпълнението на плана за действие по заетостта, да се прехвърлят средства от неатрактивни мерки към мерките за справяне с младежката безработица, заяви Адемов.

В борбата с безработицата сред младите хора България може да получи подкрепа от Европейския съюз. Страната  ни може да получи 100 милиона за справяне този проблем, но трябва да промени законодателството си, за да може да усвои средствата, информира Адемов.
"Тези пари ще бъдат усвоени в първите две години от програмния период и затова сме благодарни, че комисията по социалната политика на своето първо заседание разглежда именно пакета, свързан с младежката безработица", уточни министърът на труда и социалната политика.