Разговорите на ВСС и магистрати са от разрешени СРС-та

Това е установено от възложена проверка за изтеклите в медиите записи

Публикуваните в електронни медии разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред.

Това е установено до настоящия момент от възложената по разпореждане на главния прокурор проверка, съобщиха от прокуратурата.

Разговорите са между висши прокурори, които обсъждат избора на Ситнилски и Боев за членове на ВСС.
Записани са самите Камен Ситнилски и Румен Боев, Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (Окръжен прокурор на Хасково) и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд в Хасково).

От afera.bg сочат, че са получили разговорите от имейла boikocvetanov@net.hr, а цялото писмо е подписано от Найден Бойков (разменени имена на зам. главния прокурор Бойко Найденов). Към стенограмите от СРС-та (така ги нарича анонимният им изпращач) няма приложени аудиофайлове, за да се провери автентичността им.

Авторът на имейла обаче казва, че главният прокурор Сотир Цацаров лесно може да намери записите.

На 28 юни., с разпореждане на главния прокурор, на Софийска градска прокуратура е възложена проверка по публикувани в електронни медии предполагаеми разговори.

Източник на информацията са експлоатирани СРС-та по отношение на магистрат, приложени по искане на ГДБОП и разрешени от председател на окръжен съд. Според резултатите от проверката на 19 април веществените доказателствени средства са били изпратени от ГДБОП в СГП, по образувано там досъдебно производство.
В хода на проверката е било установено наличие и на други оперативни дела с отношение към лицата, визирани в разговорите. Въпросните оперативни дела са били водени от ГДБОП и са изискани от изпълняващият длъжността председател на ДАНС. След анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.