Сноудън вкара в беля президента на Боливия

Франция и Португалия все още не са обяснили блокирането на президентския самолет

Бившият сътрудник на американските служби Едуард Сноудън стана причина нов скандал. Вчера самолетът на президента на Боливия Ево Моралес беше принудително приземен на летището във Виена, заради съмнения, че Сноудън се намира на борда му.

"Аз не съм престъпник” заяви обиден пред журналисти във Виена Ево Моралес, след като стана ясно, че Франция, Италия и Португалия са му отказали достъп до въздушните си пространства.

След отклоняването на летателния апарат на летището във Виена през нощта са били проверени паспортите на всички пътници на борда, но самият самолет не е бил претърсван, заявява пред АФП говорител на австрийското външно министерство.

Така остава загатка дали Едуард Сноудън наистина е бил на самолета. Боливийския президент Моралес попаднал под подозрение, заради факта, че пътувал от Москва. Московското летище "Шереметиево" беше последното място където бившият агент бе видян. Освен това Боливия беше една от държавите, към които Сноудън се обърна с искане за политическо убежище. Това се случи след като САЩ го погна заради разгласяването на информация, че Вашингтон следи кореспонденцията на чуждите граждани, в това число и на дипломати, които пребивават на територията на Щатите.

Моралес обяви, че ще внесе официална жалба в ООН заради "европейската въздушна блокада".

Въпреки че днес отвориха въздушните си коридори Франция и Португалия все още се въздържат от официални коментари за блокирането на Ево Моралес.