Кмет стана гид на красивата Невена (ГАЛЕРИЯ)

Животът

03-07-2013, 15:16

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-красивата Невена омагьоса Пловдив (СНИМКИ)

Чаровната българка прекара деня с вицето Стефан Стоянов

Тя е емоционална, лъчезарна, умна, красива, обича адреналина. "Мис Българка в САЩ 2013" Невена Чалова обаче успява да плени журито на конкурса не само с перфектните си мерки и нежни черти. Везните за избора накланя и талантът, наследен от баба й – страстта към фолклора. На сцената на една от най –престижните зали в Ню Йорк Metropolitan Pavilion на Пето Авеню хубавицата от Хисаря извива глас с „Ах, къде е мойто либе?” и грабва короната. Една от наградите й е подарък от Ф2Ф студио незабравима седмица в Пловдив в хотел "Лайпциг". Освен това красавицата получи 5 хиляди долара и 10 дни почивка в морската ни столица Варна.

Конкурсът се провежда за втори път, а Невена се пробва още при стартът му миналата година.  Главно условие към участничките е те да живеят постоянно в САЩ. Друго изискване е да мотивират участието си в конкурса с есе на български език и да имат талант. Невена дори предоставя и радио записи на фолклорни песни. Оказва се е, че е носителка на много награди като дете. На надпреварата се явяват 20 хубавици една от друга по-прекрасни. Невена е единствената попаднала в челната шестица, която се изразява перфектно на български. Голяма част от приятелите й са българи и така поддържа езика си. Останалите кандидатки обяснили, че се чувстват по-уверени като говорят на английски.

Семейството на Невена заминава за Чикаго, когато тя завършва 4 клас. Майка й печели Зелена карта и фамилията напуска Хисаря. Невена обаче идва на гости на баба си всяко лято. Днес тя е студентка, баща й притежава фирма за транспортни услуги, а майка й е готвачка в български ресторант. Когато пристигат в САЩ тя не знае и дума английски. Началото е трудно, но американците много й помагат да научи езика. „Няма да забравя как трябваше да решаваме задачи по математика с калкулатор”, разказва Невена. „Аз просто излизах на дъската без него, решавах задачата както са ме учили в България. Лошото беше, че нямаше как да им обясня, че не е нужно да използват калкулатор. Гледаха ме все едно съм гений”, сме е се тя.  

Младата българка не разчита само на красотата и дарбите си. Завършва гимназия със златен медал и е сред топ 10 по успех във випуска. Казва, че чете по до 12 часа в денонощие, за да поддържа стипендията си за отличен успех. В момента учи основите на Международното право. Магистратурата, която вече е избрала, ще е Политически науки. Крайната й цел е съдийският пост. Вярва в девиза: Никога не се отказвай и смята, че е добре нацията ни да се вслуша в него. Убедена е, че ние българите сме изключително умни и способни и ако сме мотивирани, можем всичко да постигнем.

„Намирам страната ни като истинско бижу. Само трябва да я пазим. Американците дори не могат да осъзнаят какво им казвам като им обяснявам, че Пловдив например е 3-ти по археологически разкопки в света и историята му започва векове преди Христа”, казва Невена. Тя обаче не би се върнала да живее в родината си. Иска образованието й да е признато в цял свят и да е на международно ниво. Освен това смята, че за момента САЩ й предлага много повече възможности за кариерно развитие.

По време на втория й ден в града на тепетата с непринуденото си излъчване Невена успя да плени и зам.-кметът по културата Стефан Стоянов. Заедно с него тя посети най-важните забележителности на Пловдив, а той й разказа историята на древния ни град. Обиколката мина през разкопките пред Централна поща, Одеона, Римския стадион, Античния театър и Стария град. На Главната Невена се подписа и в тетрадаката на емблематичния Стефчо Автографа. 

Невена и приятелите й постоянно следят обществената и политическата обстановка в България. „Хората протестират и искат промяна, но не мисля, че народът знае какво точно иска. Всъщност трябва да обединим исканията и енергията си в една конкретна цел. Тогава успехът ще дойде”, съветва красавицата.  

Организатори на конкурса мис Българка в САЩ е Българският дамски клуб в Ню Йорк.