Николай Русинов - Чеци остава в ареста

Експертиза сочи, че той е психично здрав и е съзнавал действията си

Подсъдимият за убийството на Яна Кръстева в столичната Борисова градина Николай Русинов - Чеци остава в ареста. Това реши днес Софийският градски съд, след като Русинов поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена от "задържане под стража" в по-лека, съобщи Дневник.

Според защитника на Русинов - адвокат Ивайло Найденов, срещите между детето и бащата в ареста не влияят добре на детето. Затова защитата на Чеци смята, че ко бъде пуснат от ареста, това ще му позволи да контактува нормално с малолетното си дете.

Съдът обаче не не прие аргументите и остави Русинов в ареста с мотива, че има опасност да се укрие. Според магистратите мярка "домашен арест" могат да получат хора, чийто престой е несъвместим с условията в арест, каквито в случая няма. Решението на съда подлежи на протест и жалба.

Яна Кръстева беше открита мъртва на 10 юли 2011 г. 28-годишната жена бе намерена в храсталак в Борисовата градина.
Тогава полицията задържа за ужасяващото убийство Пламен Трифонов. До задържането на Чеци пък се стига, след като резултатите от ДНК анализ на 7 косъма, намерени върху трупа й, се оказаха негови.

Според Русинов той правил секс с Яна в храстите, а на сутринта си тръгнал и я оставил жива. Прокуратурата обаче смята, че той умишлено е умъртвил момичето в съучастие с неизвестни.

По-рано днес съдебният състав прие и няколко експертизи по делото. Николай Русинов не страда от психоза, беше едно от заключенията на комплексната съдебно-психиатрична сексологична и психологическа експертиза, която е направена на подсъдимия.

Експертизата показва още, че Русинов е бил със средна степен на алкохолно напиване, бил е способен да се ръководи от действията си и е свидетелствал, че не е взимал наркотични вещества.

Според заключението на експертизата Русинов не страда от психиатрични разтройства и няма сексуални отклонения.

Съдът прие психиатрична експертиза, отнасяща се за Пламен Трифонов, направена в периода, когато той беше задържан по случая. Според заключението той не страда от същинско психиатрично заболяване, в инкриминирания период не е бил повлиян от психиатрични вещества и няма сексуални отклонения.

Следващото заседание по делото ще бъде на 30 септември 2013г.