Делото за смъртта на Никол от Смолян отново в Апелативния съд

Обжалват оневиняването на медиците, обвинени в нехайство и професионална небрежност

Пловдивският апелативен съд гледа делото за смъртта на 4-годишната Никол от Смолян в 14 часа в 1 зала. Почернените родители и пловдивската прокуратура обжалват присъдата на Смолянския окръжен съд, който призна медиците Денка Лалова, Виктор Господинов и Мария Ирикева за невинни. Магистрати оневиниха лекарите по обвинението за немарливо излпълнение на служебни задължения.

Припомняме, че детето издъхна през септември 2009 г в адски мъки. След смъртта на Никол съдебните лекари установили, че от варицела малката е получила възпаление на белия дроб, на лимфните възли по шията и бързо развиващ се сепсис. През цялото време детенцето молело баща си и майка си за помощ. Казвало, че много го боли всичко и че не може да говори от болка. Толкова силно е стискало зъбките си, че след смъртта му съдебните медици намират счупено зъбче.

Родителите го водели на няколко пъти в спешен кабинет и при личния лекар, но то не получило диганоза или лечение.

Назначената поредна експертна медицинска експертиза не бе изготвена и представена пред магистратите в Пловдив през април.

Ръководителят й проф. Христо Дойчинов заяви, че тя не може да бъде направена без липсващите хистологични препарати, чиито следи се губят между болниците в Смолян и София. Оказа се, че екипът, който е изготвил предишната експертиза, не е върнал доказателствата на лабораторията в Смолян.

Заради липсващите проби експертите не могат да заключат причината за смъртта на Никол.

Пловдивският апелативен съд разреши на обвинението да се опита да издири безследно изчезналите препарати чрез кореспонденция с болниците.

Съдът реши да даде шанс на вече назначената петорна експертиза да бъде изготвена, вместо да назначавана нова такава. Това беше настояването на адвоката на майката и бащата на Никол.

Едно от вещите лица д-р Йовко Шишков каза, че следите на пробите се губят в София, когато са пратени за петорна експертиза при доц. Грозева и доц. Веселина Съйнова в болниците „Лозенец“ и „Царица Йоана“.