Цветанов излезе от следствието без обвинение

Политика

05-07-2013, 12:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветанов отиде да вземе призовката си като обвиняем

Менко Менков обясни, че са поискали отвод на следователите

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов излезе от сградата на Столичното следствие и заяви пред журналисти, че срещу него няма повдигнато обвинение.

Адвокатът на Цветан Цветанов - Менко Менков обясни, че са поискали отвод на следователите.

"Имаме фалстарт при днешния опит за повдигане на обвинение. Започнаха да подлагат мен и адвоката ми на истинска репресия като начин на отношение на някои от хората, които планират този сценарий. Това, което е недопустимо, е да се упражняват инструменти спрямо моя адвокат – само преди няколко дни той беше доведен принудително тук, в следствието", коментира Цветанов.

Бившият вътрешен министър пристигна в Столичното следствие в "Овча купел" днес сутринта, за да му бъде връчено постановлението за привличането му като обвиняем. Цветанов дойде с адвоката си Менко Менков и с охрана, без да говори пред журналистите.

Bulgariautre.bg припомня, че на 24 юни Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.