Папазов ще покровителства морския бранш

Пристанищните оператори - с постоянни удостоверения

Ще направя всичко възможно морският бранш да усети, че министърът на транспорта е от този сектор, заяви министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов.  

Министър Папазов заяви, че ще се опита да промени неща, които от дълги години е трябвало да бъдат променени.

"Първата стъпка е назначаването на новия директор на "Морска администрация” кап. Георги Цветков. Ние го назначихме не с конкурс, а с допитване до бранша от градовете Варна, Бургас и Русе. Всички колеги единодушно предложиха кап. Цветков, което е много рядка практика, и аз много се радвам", подчерта министър Папазов. Той допълни, че втората стъпка е да се направят постоянни удостоверенията за експлоатационна годност. "Въпросът е почти решен, като в момента се променя правилника – всеки, който е пристанищен оператор, ще си получава своето удостоверение за постоянно, но ще проверява дали отговаря на изискванията за съответните етапи, а не както досега да се издава само за една година и след една година отново пак", каза Данаил Папазов.

Той обяви още, че ще се  направи опит да се преразгледа цялото законодателство, което се отнася до морския сектор, а също и всички, които ползват морските услуги да почувстват, че имат някаква подкрепа от банките и институциите, които работят в сектора. "Ще работим и по създаването на гаранционен фонд за корабостроенето. В момента е много тежко положението с намирането на допълнителни средства, защото в момента се сменят периодите на финансиране", подчерта още министърът.