Виж кои са най-разпространените схеми на ало измамниците

От полицията съветват да не се доверяваме на "следователи", а да се обадим на 112 за информация за близките си

Във връзка с двата нови случая на телефонни измами от вчера, от полицията разпространиха кои са най-разпространените схеми на ало измамниците и как да предпазим себе си и близките си. 

  • Измамниците най-често се обаждат по телефона, без значение домашен или мобилен, и  плачещ глас се представят за близък в беда. Обикновено той заявява, че е предизвикал катастрофа с жертва или сам е пострадал и спешно се нуждае от пари за да бъде освободен от полицейския арест. 

    "Не се доверявайте и не давайте информация за домашния си адрес и не се съобразявайте с указанията на гласа в слушалката да не безпокоите своите роднини! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи, и не теглете паричните си спестявания от банките за да ги смените срещу свободата на близкия си. Позвънете в най-близкото полицейско управление или на тел. 112 за да проверите за това дали наистина има катастрофа, но в никакъв случай не разчитайте само на информацията, подадена Ви от гласа в слушалката", предупреждават от полицията. 

  • Друга любима схема на измамниците е да се представят се за лекар, който заявява, че ваш близък е тежко болен, например от "свински грип" или му предстои животоспасяваща операция в София, в това число и за поставяне на златни пирони при счупване на крайник.

    В този случай позвънете на други свои роднини и не давайте пари на непознати, представящи се за санитари или пълномощниците на лекаря, с който сте разговаряли.

    Немалко са опарените и от "близък", който моли спешно да му заемете парична сума за кратко време, за да освободи стоки от митницата или да си поправи автомобила, с който е закъсал на път.

  • "Ако по телефона си получите телефонно обаждане от човек, представящ се за служител в телевизионна игра или в магазин, който ви заяви, че сте спечелили в томбола и за да получите наградата, трябва да закупите ваучери за предплатени телефонни разговори и да продиктувате номерата им, не се доверявайте! Със сигурност ще станете жертва на телефонна измама! Ако в дома Ви дойде непознат, независимо дали е мъж или жена и се представи за служител на "Социално подпомагане", нестопанска организация или Общината, който ви заяви, че може да помогне увеличението на пенсията Ви или допълнителни помощи за отопление, храна или социални услуги, бъдете особено внимателни! 

    Това е измама. Те често искат наличните пари в дома, за да преценят отговаряте ли на критериите за социални помощи – целта е да се види мястото, където съхранявате сумите и в последствие те да ви бъдат откраднати! Запомнете – услугите от Общината, "Социално подпомагане" и другите звена се получават в съответното учреждение, а не по домовете! Потърсете за съдействие свои близки, които да проверят възможностите, а не давайте пари на непознати за несвършена услуга", съветват от полицията. 

    Оттам допълниха, че нерядко в дома може да ви посети и мъж или жена, който се представя за търговски представител, който иска да Ви подари или продаде артикул - масажатор, апарат за кръвно или други дребни вещи. Униформените съветват да не показвате мястото, където съхранявате спестяванията си, тъй като често това са измамници, които искат да разберат къде са парите ви и да ги откраднат.