Протестно четене замени пиенето на кафе

Подкрепящи Орешарски пък погнаха Плевнелиев

Малко хора "пиеха кафе" срещу правителството на Пламен Орешарски тази сутрин. За сметка на това, в 23-ия ден от антиправителствените демонстрации, се появи нова форма протест - протестно четене. Главни действащи лица пък бяха артистичният директор на литературния фестивал "София:Поетики" Ясен Атанасов, които покани български творци да се включат в инициативата, журналистът Едвин Сугарев и фотографът Николай Генов. В протестното четене се включиха още Владимир Лещев, Иван Цанев и Екатерина Йосифова, така и творци от най-младото поетично поколение като Иван Димитров и Радослав Чичев. Писма в подкрепа на протеста са изпратили автори, които не са в София в момента. Сред тях са  Георги Господинов и Камелия Спасова.

Изненадващо въпреки малкия брой хора пред парламента, засилените мерки за сигурност и ограничения достъп до сградата на парламента остават.

Независимо от почивния ден, 23-то издание на акцията "ДАНСwithme" ще се състои довечера, уверяват администраторите в социалните мрежи.

Междувременно привърженици на кабинета "Орешарски" обявиха, че от понеделник започват подписка за оставката на президента Росен Плевнелиев. Събралите се пред НДК петдесетина  души са възмутени от изказването на Плевнелиев, че няма нищо лошо в предсрочните избори. Вчера президентът обяви този сценарий за възможен изход от политическата криза, в която се намира България. Хората, подкрепящи настоящото управление обаче са категорични, че ще продължат контрапротеста докато на правителството не се даде шанс да работи при нормални условия. Орагнизаторите са поканили и гости от Благоевград, които издигат лозунга "Благоевград зове да се даде шанс за мирните 100 дни на Орешарски".