Пет десни партии се обединиха в реформаторски блок

Те целят изграждане на "модерна и справедлива обществена среда"

Партиите от реформаторски блок излязоха днес с първата си декларация.

"Движение България на гражданите", Демократи за силна България, "Зелените", Народна партия "Свобода и достойнство" и ПП "Синьо единство" целят изграждане на модерна и справедлива обществена среда. Те смятат, че има нужда от нови изборни правила, публичен контрол при финансирането на партиите, с освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически мафиотски и олигархични зависимости, от безкомпромисно преследване и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.

"Това, което искаме да направим с реформаторския блок е много повече от поредното обединение на дясното", заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

Партиите от реформаторския блок искат изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративни и политически интереси. Те настояват още за прилагане на стриктни правила за защита на конкуренцията и интересите на потребителите, ново законодателство в сферата на обществените поръчки, гарантиращо "изваждане на мафията от тях".

Петте партии настояват за премахване на всички партийни и роднински назначения в държавната администрация, както и да се въведат инструменти за гражданско контрол при взимането и изпълняването на решения на централно и местно ниво.

В своята декларация партиите заявяват, че "създаваме обединение на гражданското общество срещу мафията." Те се обявяват за мощна алтернатива на статуквото. 

Партиите от реформаторския блок заявиха, че са отворени към други политически формации.