Прокурорска проверка за масови откази на експерти в процес за починала родилка

Не е нормално година и половина повече от 10 медици да се отказват, заяви съдията Стефан Стойков

Прокуратурата да се намеси и направи своя проверка какви са причините за масовите откази на гинеколози от болници в цялата страна да участват като вещи лица по делото срещу трима техни колеги в Бургас, пише "24 часа".

За това настоя съдия Стефан Стойков от Бургаския окръжен съд вчера, след като за пореден път му се наложи да отложи делото за смъртта на 23-годишната Полина Димова. Младата жена почина през февруари 2008 г. двадесетина дни след като ражда момиченце.

Детенцето порасна и задава все повече въпроси, то търси отговор какво се е случило с майка му, за да не е тя до него, казва Иванка Иванова, майката на Полина. Родителите на починалата родилка са конституирани като частни обвинители по делото, в което подсъдими са трима лекари - д-р Сияна Драгнева, д-р Нина Добрева и д-р Александър Маджуров.

Вчера стана ясно, че в опитите си да намери експерти, съдебният състав е изпратил писма до нови 5 здравни заведения. Първоначално съгласие е получено само от старозагорската МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

Посочени са двама специалисти - доц. Миролюба Тодорова-Калайджиева и акад. Лъчезар Лазаров.  С определение на съда те са назначени като вещи лица към петорната съдебно-медицинска експертиза, която включва още двама хирурзи и съдебен лекар. Изпратена им е цялата медицинска документация. След това обаче и двамата са изпратили писма до бургаския съд, че не могат да се ангажират с експертизата. Доц. Калайджиева набляга на прекомерната си заетост, на факта, че не е била уведомена предварително, визира и здравен проблем, както и предстоящ дълъг отпуск в чужбина. Акад. Лазаров се оправдал с лични причини.

Не е нормално година и половина  повече от 10 акушер-гинеколози в цялата страна първоначално да се съгласяват да извършват експертиза, а след като получат делото, да се отказват, каза в съдебната зала съдия Стойков. Той постави въпросът защо така се случва и пред подсъдимите, но те запазиха мълчание.

Нямам надежда някой от България да извърши тази експертиза, каза пред съда майката на Полина.
Следващото писмо, което съдебният състав ще изпрати, е до новия здравен министър д-р Таня Андреева. АГ-болница Шейново е едно от здравните заведения, от които отговор няма. Възможно е писмото да е получено точно по времето, когато д-р Андреева е поемала министерския пост и затова да се е получило така, предполагат от съда.