Измамник сви 1 800 лв. от банка при уедряване на пари

Увеличават се измамените туристи при обмяна на валута

Доверчива касиерка в банка в Созопол стана жертва на нагъл измамник по класическата схема уедряване на банкноти. Това станало около 10 часа вчера.

Пред полицаи 31-годишната бургазлийка, работеща като счетоводител-касиер в банковия клон, обяснила, че в офиса влязъл непознат мъж. Той поискал да му бъдат уедрени пачка от 4 000 лева, съдържаща банкноти от по 20 лева.

Служителката оставила на гишето 80 банкноти от по 50 лева и взела банкнотите на мъжа. Той обаче заявил, че се отказва от сделката и жената му дала обратно неговата пачка с пари, а си взела банкнотите от по 50 лева.

След като ги преброила, за да ги върне в касата, служителката констатирала, че липсват 36 банкноти или 1 800 лева, а непознатия бил напуснал банковия клон. 

23-годишен английски турист, отседнал в Слънчев бряг, е подал сигнал за извършена измама при обмяна на валута. Това станало около 12,30 часа вчера в обменно бюро, разположено пред хотел "Зорница" в курорта.

Констатирано е, че туристът влязъл в чейндж-бюрото за да обмени 60 паунда. Той като подал банкнотите на служителя, считайки че курса, показан на малка табела във самото помещение, го удовлетворява.

Получавайки сумата в българските левове обаче англичанинът установил, че му се дават по-малко банкноти и отказал да подпише бордерото. Между чужденецът и обменителя възникнало спречкване, като летовникът алармирал полицейските служители за извършената измама.

При извършената проверка в Районно управление "Полиция" - Несебър е доведен служителя в обменното бюро – 23-годишен мъж от Стара Загора, който е задържан за 24 часа и му е съставен предупредителен полицейски протокол. На туриста е възстановена сумата от 60 паунда срещу разписка. 

26-годишен беларуски турист изгоря с 200 долара след като непознат му ги обмени за излезли от употреба столевки. Това станало около 15 часа вчера до магазин "Адидас" в Mall "Бургас Плаза". Летовникът разказал, че непознат мъж му обменил парите за три банкноти с номинал от 100 лева,  които по-късно установил, че са излезли от употреба.