Енергийната тежест на Черноморския регион се увеличава (СНИМКИ)

Дунав ще бъде туристически брад на 10 държави, смята Плевнелиев

"Освен естествен коридор за доставки на природен газ за европейския пазар, Черноморският регион има богат ресурсен потенциал, чиято полза ще се изследва и развива. Реална е възможността през следващите години енергийната тежест на региона да нарасне многократно с произтичащите от това ползи и отговорности".

Това каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на 41-то пленарно заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Плевнелиев  подчерта, че ПАЧИС е изиграла важна роля за задълбочаване на сътрудничеството в региона през 20-те години на своето съществуване. "Резултатите се постигат благодарение на екипната работа. В свят, в който предизвикателствата са много и разнообразни, изискват сътрудничество. Кризата през изминалите години имаше много тежко отражение и по отношение на регионалното развитие. Географската ни близост и споделеното културно и историческо наследство създават предпоставки за по-силно сътрудничество", заяви президентът.

Той заяви убедеността си, че проектът "Набуко - Запад" запазва стратегическото си значение за европейската енергийна политика и има своето място на картата на Европа. България и нейните партньори ще продължат да работят за неговото реализиране. Плевнелиев допълни, че страната ни ще работи и за реализирането на проекта "Южен поток", изграждането на който трябва да е съобразено с европейските закони и енергийни директиви

"Имаме много сериозен план за разкриване като общ туристически продукт – Дунав като общ туристически продукт на 10 държави", съобщи още държавният глава. "Имаме шанс да се позиционираме на световната туристическа сцена, но само с интегриран подход", подчерта той.