36,5 мил. лв. е загубила НЕК от договора с БНП Париба за "Белене"

Само една проверка на обществена поръчка е била неоснователна

Договорът за финансирането на проекта АЕЦ "Белене", който е сключен между Националната електрическа компания и БНП Париба, е нанесъл вреди за 36 милиона и 550 хиляди лева. Това е установила Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи БНР. Данните са от приключилите 122 проверки за второто тримесечие на годината.

В електроразпределителното дружество ЧЕЗ проверката на държавната финансова инспекция е засякла непроведени според процедурата 9 обществени поръчки през 2011-а. Стойността им е за повече от 570 хиляди лева.

Девет са и проблемните поръчки на "Български пощи" - за над 7 милиона и 700 хиляди лева.

За по няколкостотин хиляди лева, до милион, са и непроведените по правилата обществени поръчки на федерациите по баскетбол, лека атлетика, гребане, художествена гимнастика, бокс, тенис и плувни спортове.

Само една поръчка във Военномедицинската академия, за близо 2 милиона и 400 хиляди лева, проверката е определила като неоснователна.

При изразходването на парите, получени от бюджета през 2010-а и 2011-а година, които Столичната община е трябвало да вложи в лекарства за ветераните от войните, военнопострадалите и военноинвалидите, проблемните обществени поръчки се оказват две - за 3 милиона и 700 хиляди лева, пише още в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция.