Повдигнаха второ обвинение на Цветан Цветанов

СРС-тата били за катерушка и пързалка

Повдигнато е обвинение на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи Фокус.

Вече съм обвиняем, заяви бившият вътрешен министър на излизане от сградата на столичното следствие на бул. "Монтевидео".

Става въпрос за искане за прилагане на специални разузнавателни средства за открадната една катерушка и една пързалка от село Първомайци, каза адвокатът на Цветанов - Менко Менков. Той посочи, че следователите са същите, защото не е удовлетворено искането за отвода. Трябвало е да се прилагат СРС-та за кражба на катерушка и пързалка, обясни Менков.

Адвокатът посочи, че в постановлението не е описана стойността на тази катерушка и пързалка. "Ние силно се съмняваме, че са били обсипани с диаманти, за да може да се използват всички налични средства и методи”, каза Менков. "Вероятно в този момент г-н Орлин Тодоров е бил или районен инспектор, или криминален инспектор. Трябва да се провери, 2009 г. какъв е бил точно."

Менко Менков обясни, че трябвало да бъдат подслушвани лица, които са откраднали катерушката и пързалката. Адвокатът каза, че мотивацията за откраднатото не е от Орлин Тодоров, а от други хора.

Второто производство срещу зам.-председателя на ГЕРБ е заради негов отказ да се приложат СРС-та по разследването на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново, който вече е обвиняем за изнасяне на държавна тайна.

"Не е организирана престъпна група. Явно господин Тодоров е разследвал тази група или нещо от този род – нямам никаква представа", каза Менков. "Защо е сложил "не" г-н Цветанов, ще се даде отговр на въпроса в съда, каза адвокатът.

Мярката за неотклонение на бившия МВР шеф е подписка и не е наложена забрана да напуска страната.

Доскоро Цветан Цветанов е обвиняван и по другото дело, че едва ли не - е застрашил конституционните права на всички граждани, подслушвайки безконтролно и тотално цялата държава, включително и президентите, каза още Менков, след излизане от столичното следствие. "Сега е обвинен за това, че е отказал да бъдат подслушвани хора, които са откраднали катерушка и пързалка. В село Първомайци."
Цветан Цветанов отказа да коментира въпроса. Той само благодари на италианските власти за успешното приключване на случая с Евелин Банев-Брендо.

"Искам да изкажа голяма благодарност към колегите от ГДБОП и бившия главен прокурор, затова, че измиха срама на България", коментира Цветанов.

Той благодари и на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, че е създал необходимата организация за финализиране на операцията срещу соченият за кокаинов крал Евелин Банев.