Над 150 души са се прекръстили пред св. Николай под вода

Не на Балканите, не в Европа, в света няма такова нещо. Знам само за подводен езически храм на Хаваите, но то е съвсем друга работа, твърди Попов

Над 150 човека вече са се гмурнали до единствения подводен параклис в Европа, който се намира край Приморско. "Въпреки че каменните икони бяха положени на морското дъно само преди месец, интересът е изключителен", казва Тодор Попов - човекът, замислил и осъществил с помощта на съмишленици уникалната идея за православен храм под водата, пише в. "24 часа".

"Не на Балканите, не в Европа, в света няма такова нещо. Знам само за подводен езически храм на Хаваите, но то е съвсем друга работа", твърди Попов. Той е от Велико Търново, но преди години създава водолазен център в Приморско и всяко лято е там.

"Над леглото ми има икона на свети Николай. Винаги когато му се помоля за хубаво време, морето става равно като тава. Затова един ден си казах: защо да не направим подводен параклис в чест на светеца, който закриля рибарите - разказва Тодор.  И допълва: - Руснаците и украинците много ни завиждат. Ядосват се, че не са се сетили първи. Ама нека и ние, българите, бъдем в нещо първи".

Заварваме го в базата на водолазния център на пристанището на инструктаж с поредните мераклии гмуркачи. Групата е разнородна - има и българи, и чужденци, чехите преобладават. Самият Тодор е женен за чехкиня, приятелят му във водолазния център, с когото работи, също е чех.

Езикова бариера няма, защото и Тодор, и 18-годишният му син Иво, който също е инструктор във водолазния център, знаят перфектно чешки. Както и руски, английски, немски.

99% от успешното гмуркане е добрият инструктаж, категоричен е Тодор. След като инструктажът приключва, групата се отправя към скалистия бряг в местността Кродолите край резиденция "Перла".

Това е изключително красиво и девствено кътче по Южното Черноморие и любимо място на гмуркачите. Именно в този район е монтиран подводният параклис “Св. Николай”.
Групата пристига с цяло снаряжение - кислородни бутилки, неопрени, маски, плавници и всичко необходимо за спускането в морските дълбини.

"Ето, покрай новините в медиите за подводния параклис на нашата база непрекъснато идват и други, но никого не мога да спра", казва Тодор.

Преди да се потопят във водата, кандидатите правят сухи тренировки по дишане с маска. Тодор бавно и уверено демонстрира как се диша правилно, какво не трябва да се прави и как абсолютно начинаещият да запази самообладание при гмуркането.

Следват релакс в малка лагуна край брега и самото гмуркане. Групата поема вдясно по релефа на дъното, след което се отправя към параклиса. Това е друг свят, нямам търпение да го видя, вълнуват се Любослав и Веско от Перник. Младите мъже ще се гмуркат за първи път. Те ще преживеят уникална 40-минутна разходка по морското дъно, за която ще платят 70 лв.

Доста по-дълго време във водата обаче ще прекара красиво момиче от Чехия, което е решило да изкара курс за гмуркане до 18 м, докато е на почивка в Приморско.
Курсът продължава 4-5 дни, като тренировките са от сутринта до обяд. Струва 450 лв., а курсистът получава сертификат за първо ниво, което важи в цял свят, обяснява Иво Попов.

Лъчезарният младеж е на "ти" с подводния свят - гмурка се от 4-годишен, естествено, запален от баща си. Сега се е посветил изцяло на семейния бизнес и освен че е един от инструкторите, е нещо като отговорник за връзките с обществеността.

"Питайте него за всичко, каквото ви интересува, той е човекът", доволен е баща му.
Най-големите мераклии за параклиса били руснаците и украинците. "Българи също проявяват интерес, но повечето, като чуят цената, започват да я калкулират в бири, ракийки и салати във фолк клубовете", смее се Тодор.

Подводният параклис е монтиран на 10-ина метра дълбочина. Представлява няколко каменни икони, изработени от скулптора Никола Диков и осветени на Гергьовден от отец Гавраил.

Освен образа на св. Николай в параклиса има каменна плоча с кръст, както и свещник, в който се поставят “свещички” - химически пръчици, които светят под водата. В ансамбъла има още две каменни плочи. На едната според канона се слави Светата Троица, а на другата са изписани името на водолазния център и култовото
пожелание сред водолазите "За равен брой" (гмуркания и успешни излизания от водата - б.а.).

Финансирането на подводния параклис е дело на Тодор Попов и председателя на водолазния клуб в Приморско Ирена Бадалова. "Това е чудесна придобивка за общината", казва кметът на Приморско Димитър Германов.

От клуба на Попови обещават да стигнат и по-далече - появят ли се мераклии, веднага да ги венчаят в подводния параклис.