Нова агенция ще следи подслушванията

Поръчителят на подслушването ще трябва да плаща за него

Нова агенция, подчинена на Министерския съвет, ще отговаря за подслушванията. Депутатите приеха окончателно промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които определиха правомощията на новата структура, съобщи БНР.

С измененията подслушванията се извеждат от вътрешното министерство. Досега за тях отговаряше специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО), което е част от структурите на  МВР, но след скандалите с подслушване на политици и бизнесмени, беше решено да бъде направена и тази промяна.

Новата структура се нарича Държавна агенция "Технически операции". Председателят на тази Агенция ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Контролът ще бъде гарантиран от друга поправка в закона, според която поръчителят на подслушването ще трябва да плаща за него.

Възстановената структура "Национално бюро за контрол на СРС" също ще има контрол върху Агенцията. Предлага се НС да назначава председателя и членовете му.

Според друга промяна в Закона за СРС-тата делата, по които има информация, събрана чрез подслушвания, ще се разглеждат от съда при открити врати. Досега решението дали да се засекрети делото взимаше съдебният състав.

Подслушване ще се иска от съответния Окръжен съд, а не от произволен Окръжен съд. Съдът пък ще иска от заявителя всички материали, които имат отношение към искането за подслушване.