Полицаи арестуваха Милена Фучеджиева на протеста

Сценаристката на "Седем часа разлика" участва в акция с млади писатели срещу кабинета "Орешарски" и прескочи загражденията пред парламента

Сценаристката на популярния сериал по bTV "Седем часа разлика" Милена Фучеджиева е била арестувана тази сутрин пред парламента, научи Sofiautre.bg. Тя е участвала в протестите срещу кабинета "Орешарски" заедно с млади писатели, които организирали нестандартна акция, за да покажат желанието си това правителство да си ходи и час по-скоро да има нови избори. Протестът на писателите, в който участваха талантите Ясен Атанасов, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Стефан Иванов и други е бил мирен. Групата обаче решила да прескочи загражденията пред Народното събрание, за да изрази по-ясно позицията си и да накара депутатите да я забележат.

"Арестуваха ни тези, които прескочихме оградата, обясни Милена Фучеджиева специално за Sofiaurte.bg. - Всички си бяхме направили малки плакати, на които пишеше: "Грабвайте телата!" от "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов. Искахме да покажем, че думите вече са изчерпани и не ни остана друго, с което да се борим. Затова и решихме да направим този акт на гражданско неподчинение. Полицаите малко се стреснаха. Наведнъж около 4-5 души прескочихме оградата. Обяснихме им, че няма да ги предизвикваме. И просто искаме оставката на правителството. Охранителите бяха добронамерени, но ни арестуваха и ни съставиха протокол. В един момент човек вече се чуди как да реагира. Мъчим се мирно да изразяваме недоволството си. И искам всички в Народното събрание да знаят, че ние няма да спрем. Вижте до къде стигнах. Вместо да си гледам живота и спокойствието, аз тръгнах да прескачам огради. От всичко най-притеснено ми беше дали ще мога да прескоча загражденията. От полицията не се притеснявах. До този момент тя се държи перфектно. Но се мобилизирах и прелетях като Стефка Костадинова над оградата. С това искам да покажа на младите, че ги подкрепям с всичко, което мога, в цялата тази битка. Аз 20 години живях в САЩ, прибрах се тук и виждам, че всичко се връща. Трябва целият този циклофреничен кръговрат да се прекрати. Оттук-нататък на всеки, който получи шанс да ни управлява, трябва да му е ясно едно - на всички ни търпението свърши. Представяте ли си - да тръгна аз да протестирам при положение, че съм човек, който не обича тълпи!".

Милена Фучеджиева си спомня отлично и деня, в който научила за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Точно този акт на правителството и гласуването в Народното събрание на това назначение взриви гражданския мир и от онзи момент започнаха протестите срещу кабинета "Орешарски".

"Беше на 14-и юни, на рождения ми ден. Бях планирала купони, исках да събера приятели. Но щом чух новината, отмених всичко, разказа още сценаристката на "Седем часа разлика" пред Sofiautre.bg. - Реших, че не мога да остана и секунда повече вкъщи и отидох на протеста. Та Делян Пеевски държи всички медии и цялата информация в държавата! Поведението на Волен Сидеров също е абсолютно нетърпимо. Този човек трябва незабавно да изчезне от политическата сцена. Вече е факт, че всички са на улицата. Крайно време е да се приключи с тази симбиоза между престъпния свят и властта!".