Сакскобурготски защити правителството

Бившият премиер не вижда полза в предсрочните избори

"Не виждам защо обезателно, ако на част от нашите съграждани не им хареса, трябва правителството да подаде оставка. България къде ще остане ако тръгнем така през ден-два да си търсим правителство". Така бившият монарх и експремиерът Симеон Сакскобурготски коментира ситуацията от последните седмици в България. Според него в страната е имало избори и резултатите са ясни.

"Оттам нататък дали е било желаното или се е наложила друга коалиция, това вече не не нито незаконно, нито конституционно. Изборите са един демократичен процес, оттам нататък каквото става, считам, че трябва да се изчака 4 години или докато правителството реши, ако въобще реши да си подаде оставката, както беше преди с генерала", каза още Сакскобурготски. Той не скри положителното си отношение към министър-председателя Пламен Орешарски и определи избора му като уместен.
"Премиерът Орешарски е много запознат с темата, прагматик, човек, който работи наистина много отговорно", каза Сакскобурготски. Той допълни, че ако трябва да посъветва за нещо Орешарски ще го направи на 4 очи.

Според бившият премиер позицията на посланиците на Германия и Франция трябва да се приема с нормалния прочит.

"Ако обществото е структурирано до някъде по един несъвсем съвременен начин още, тъкмо времето е да се еволюира, да се замислим, да се спазват законите и да видим какво става по другите страни и как се процедира. Но само да се назовават едни, други, трети няма да помогне, каза Сакскобурготски.

"Какво общо има правителството с олигарсите? Аз съм живял в много държави, където има симптоми, които наподобяват, ама не затова трябва незабавно и веднага да се обвинява правителството", допълни бившият премиер. Според него изходът е в реформи и диалог, какъвто обаче в момента липсвал.

Сакскобурготски определи идеята за велико народно събрание като пожелателна.
"Какво ще стане в един такъв парламент от 400 души? Хората сега негодуват, че са 240, представете си какво ще стане ако са 400, които биха могли законно да си самопродължат периода да кажем 5, 6, 8 години", каза Сакскобурготски и допълни, че трябва да сме прагматици, спокойни, сериозни и да гледаме най-вече доброто.