28-и ден на протести срещу правителството (обновена в 23:30)

Този път демонстрацията не мина без инциденти

Хиляди се събраха за 28-ма поредна вечер на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Този път, обаче, демонстрацията не мина така мирно, както друг път. Малко след началото на протеста полицията задържа група от четирима младежи пред Министерски съвет. Единият от тях носеше шише с бира. Самите младежи не разбраха защо са задържани, казаха, че просто са били близо до протестиращите. Те бяха отделени от протеста, а представител на полицията заяви, че това се прави по молба на останалите протестиращи.

Група хора, участващи в демонстрацията пък препречи пътя на лека кола. Като резултат един от тях беше блъснат. Човекът няма наранявания, но случката предизвика скандал. Причината бе полицейски стикер на стъклото на автомобила, която хвърли сянка на съмнение за намеса от МВР. От вътрешното министерство, обаче, отрекоха шофьорът и колата да са свързани с тях. Водачът е задържан.

Протестиращите се опитват да пробият кордон от полицаи на кръстовището на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски". Част от участниците в шествието бутат полицаите, които ги изтласква назад. Няколко протестиращи се опитват да се сбият с полицията и искат да достигнат до храм-паметника "Александър Невски". В района са разположени микробуси и коли на полицията, предаде агенция "Фокус". Един от протестиращите, който е най-отпред в конфликта с полицията, държи табела с надпис: "Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по алинея 2, която обхваща не по-малко от 5 и не повече от 20 метра от съответната сграда" - текст от Закон за събранията, митингите и манифестите.

 Протестното шествие се движи по бул. "Княз Александър Дондуков". Част от протестиращите влязоха в Университетската ботаническа градина, но излязоха, защото другият й изход е блокиран от полиция. Протестиращите счупиха табелата на заведението на градината, както и част от оградата му. Те скандират "мафия" и "оставка". Засилено е полицейското присъствие в района.

Протестиращите в София се върнаха пред Министерски съвет, съобщи агенция "Фокус". По-голямата част от недоволните от правителството граждани продължи към Народното събрание, а по-малка група тръгна в обратна посока. Броят на протестиращите намалява, но въпреки това е голям. Те скандират "оставка" и "мафия".

 

Засега протестиращите изпълняват  заканата си да сменят маршрута на шествие си. Вместо да обикалят партийните централи или да тръгнат по бул. Цариградско шосе, да завият при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Шествието премине по ул. Московска и оттам се влее в началото на протеста.

Идеята, обявена по-рано днес в социалната мрежа Facebook, е да се покаже колко е голям протеста. Изрично е уточнено, че акцията не отменя блокадата на Орлов мост.

За вечерта след протеста в четвъртък е предвидено още пространството около Народното събрание да се превърне в палатков лагер, който да остане и през нощта. Според страницата на събитието във Фейсбук, озаглавено "ЗаСелване и ЗаГраждане на Народното събрание", за лагера има разрешение от общината.

Група  протестиращи се опитват да премахнат загражденията пред Народното събрание и да преминат зад тях, съобщи агенция "Фокус". Един от тях е успял да го стори, но след това е бил  отведен полицията. Няколко души  пък са хвърляли кутийки от бира. Това е накарло част останалите протестиращи да се отправят по-скоро към Орлов мост. Голяма група недоволни граждани все пак остават пред  Народното събрание. Те скандират "оставка", "кой не скача е червен", скачат, викат "червени боклуци" и пеят химна. На паветата пред Народното събрание е поставена кутия, на която пише "Предложения за нов Изборен кодекс". Малко след това парламентът бе обстрелван с яйца и домати. Причината - полицията постави обратно огражденията пред сградата на НС, които демонстраните бяха премахнали. Броят на полицаите се увеличи, като дойдоха още служители на жандармерията. Униформените се хванаха за ръце, като жива бариера, протестиращите направиха същото. Блокадата на Народното събрание продължава, част от протестиращите обявиха, че ще спят там, а утре сутринта отново ще окупират парламента.Междувременно се оформя и велопротест – демонстранти, които си имат техен маршрут.

Обстановката пред НС вече се нормализира. Част от протестиращите се разотиват. Други остават да си говорят с  полицаите. Движението по бул. "Цар Освободител" в посока Орлов мост е блокирано. Полицията пропуска автомобили по бул. "Васил Левски" на кръстовището пред Ректората. Живата верига от униформени около сградата остава.  

 

Контрапротест

 

Днес в столицата се проведе и традиционния контрапротест в подкрепа на правителство на Пламен Орешарски. Група младежи, обаче, решиха да провокират поддръжниците на кабинета. Те разпънаха плакат с надпис: "Разваляй седенката". Полицията веднага се намеси и ги помоли да се оттеглят от протеста, за да не се стигне до неприятни ситуации.

 

 

Антиправителствени протести в страната

 

Пловдив

Протестиращите в града на тепетата си размениха акции-каймакановки, герговки и сергейки. Всяка акция дава на притежателя си право на дивидент от съответните имоти на Каймаканов, Гергов и Станишев. Около 150 души се събраха тази вечер на обичайния сборен пункт пред сградата на Общината в града. Оттам те тръгнаха по Главната улица и за около 30 минути блокираха кръстовището на булевардите "Цар Борис III Обединител" и "Шести септември. След това се върнаха обратно на Главната улица.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОТЕСТА В ПЛОВДИВ ВИЖТЕ ТУК

 

Пазарджик
Около 50 души протестираха в центъра на Пазарджик срещу правителството. За четвърта поредна вечер недоволните се събраха и издигнаха плакат с нарисуван часовник и надпис "Г-н Орешарски, времето ви изтече, сбогом".


Бургас
Над 20 души протестираха в Бургас срещу правителството на Орешарски. Макар и не толкова многолюден, протестът премина шумно. Хората носеха звънци, камбанки, свирки, вувузели и дори кречетала. Плюшена мишка пък правеше асоциация с депутатите, които само дрънкат, а нищо не правят. Хората бяха издигнали лозунг „София не е България, но България иска да е София!!! Софиянци, с вас по-малко се срамуваме”.

 

Сливен
В 22-рия ден от протестите в града си недоволните в Сливен блокираха за няколко минути най-оживеното кръстовище "Розова градина". Протести в Сливен ще има всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията и правителството не подаде оставка, категорични са протестиращите.


Ямбол
Около 50 души излязоха на площада в Ямбол, за да се присъединят към протестите срещу кабинета "Орешарски". Организаторите прочетоха пред събралите се шест цели - оставка на правителството, нови избори по нови правила, премахване на държавното финансиране за всички партии, както и на депутатските имунитети, изравняване условията за кандидати на партии и независими от партии кандидати при избори и пряк избор от граждани на съдии, прокурори и ръководители на местни полицейски управления. Причините, накарали организаторите обясниха така "протестиращите граждани на България са обвинявани, че не представят ясна визия за реформи".


Благоевград
30-ина души се събраха и тази вечер пред областната управа в Благоевград на протест срещу назначаването за областен управител на Благоевград на Муса Палев от ДПС. Те поискаха и  оставката на правителството. Призивите за оставка заедно с "Долу ДПС” и „Червени боклуци" звучаха най-често от мегафона и при скандиранията на участниците в протеста. Ораторите заявиха, че са готови да продължат протестите си, докато исканията им не се осъществят.