Нестихващият плам на протеста срещу Орешарски (обновена в 21:40)

Вече месец на протести бележи живота в столицата

Граждани се събират и днес за поредна вечер пред сградата на президентството за протест срещу правителството на премиера Пламен Орешарски.

 

Някои от протестиращите носят традиционните за събитието български флагове и свирки. В района има засилено полицейско присъствие, както и жандармерия. Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Княз Александър Дондуков" се извършва нормално.... поне засега. Към момента са се събрали десетки граждани, като броят им непрекъснато се увеличава. Към събиращата се за протеста тълпа за кратко се присъедини и двойка младоженци. Те заявиха, че се включват в протестите от самото начало и минават оттук дори в сватбения си ден, за да подкрепят протестиращите.

 

И ето, че очакванията ни се потвърдиха. Група протестиращи блокира движението на площад „Независимост” в София, като преди това се опита да го спре изцяло, но полицията не й разреши. Двама от гражданите не пропуснаха възможността да влязат в спор с органите на реда.

 

Протестиращите продължават да освиркват правителството на Пламен Орешарски. Държат плакати, на които пише: "Протестът хората сбира – стават народ", "Оставка!" и "БСП – връщайте мандата". Броят на протестиращите видимо се е увеличил.

 

В 19:45 ч. протестиращите вече наброяват хиляди. В ръзете си стискат плакати с различни призиви за оставката на правителството, сред които: "Гражданите във властта веднага!", "Моят глас: оставка" и особено хитроумният "Нагломерът се счупи". Сред тълпата се движи антиконфликт полиция. Към протестиращите са се присъединили и хора от други градове.

 

Няколко минути по-късно на "сцената" се появява нещо любопитно - група мъже и жени, облечени като участници във Френската революция, чиято годишнина честваме утре. Те скандират "свобода", докато край тях звучи Одата на радостта.

 

През пространството пред Министерски съвет премина линейка, като протестиращите незабавно й направиха път и почти не се наложи линейката да намали скоростта си. Гражданите за пореден път демонстрираха културно и отговорно отношение, дори в разгара на протестни действия.

 

Вече е 20:05 ч. и протестното шествие стигна до сградата на парламента. То бе оглавено то не кой да е, а от гореспоменатите мъже и жени, облечени като участници във Френската революция. "Революционерите" скандират "Нас не ни е страх", "Свобода", "Революция" и "Победа". Останалата част от шествието се придържа към традиционното "Оставка".

 

Има засилено полицейско присъствие около сградата на Народното събрание, където продължава да има метални ограждения и полицейски кордон. Органите на реда държат каски в ръцете си. Дано не се наложи да ги използват.

 

Пространството пред сградата се пръска по шевовете от недоволни граждани. В ръцете си държат лозунги с надписи: "Махайте се с мир, за да не стане панаир", "Предизвестието изтече, договорът прекратен" и "#ДАНСwithme30”.

 

В 20:40 ч. протестиращите блокират движението на Орлов мост. Те скандират, съпровождани от ударите на тъпани и барабани, отекваши сред въздуха. Придружават ги  силни освирквания. Движението по бул. "Цар Освободител", бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" е спряно в района на протеста. Сред участниците в шествието има много семейства с деца, както и големи групи от колоездачи. Засилено е полицейското присъствие както на Орлов мост, така и в района на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където движението също е спряно.

 

Повече от половин час по-късно протестиращите решават да се разделят, като по-голямата част от тях поема обратно към Народното събрание. Полицията ги следва плътно, а скандиранията "Оставка" все така не секват.