Трябва ви стратегия за борба с корупцията, съветва Стив Ханке

Политика

15-07-2013, 09:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проф. Стив Ханке: Нямате място в еврозоната. Точка!

Според икономиста дефицитът на надежда кара хората да протестират

Трябва ви план, стратегия за борба с корупцията. Това заяви световноизвестният икономист проф. Стив Ханке пред bTV. "Най-важното, което България трябва да направи е да реши проблема с корупцията. Трябва да се свие бройката на правителството и на държавните власти, защото в крайна сметка източникът на корупция се улеснява от правителството", посъветва той. 

Ханке твърди, че българите протестират, защото има дефицит на надежда. Докато бил в Италия, професорът прочел във вестник, че потенциално 400 хиляди българи, между 15 и 50 години, са смятали да емигрират във Великобритания и Северна Ирландия. Той определи това като абсолютна катастрофа. Неговото обяснение е, че хората в страната нямат надежди, нямат и очаквания. 

"Корупцията е нещото, което дава лошия облик на България и създава негативни външни аспекти", продължи проф. Ханке. "Хората имат склонността да забравят, че през февруари 1997 година инфлационният месечен процент в България беше 242%, за месец само, а през юли беше създаден Валутният борд – инфлацията беше заличена, икономиката се стабилизира. Хората наистина тогава имаха надежда", заяви проф. Ханке, определяйки създаването на Валутния борд преди 16 години като "велико нещо".

По думите му - Валутният борд е изключително силно оръжие в борбата с корупцията и дисциплината, въведена с него, е изключително важна за България.

"Ако днес България не е във Валутен борд, политиците щяха по един бесен начин да харчат пари и да ходят час по час до БНБ, да печатат пари и резервите, които БНБ е натрупала, ще се стопят и похарчат незабавно, заяви проф. Ханке. Той даде пример: "Би било пълна катастрофа – по-скоро да се даде на едно детенце кредитна карта и да му се каже "хайде, харчи колкото искаш. Валутният борд слага юзди на управляващите, до известна степен".

Въпросът с тока е не държавата да определя цената, а да има правила на играта, които да са конкурентни на пазара, така че той да определи каква ще е цената, коментира още проф. Ханке, който е в България, за да бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Българската академия на науките. Според икономиста в управлението не е необходимо да има сложности. "Всеки знае, че ако има пет началници над главата си е много трудно да се работи, ако има само един - е много по-лесно", заяви проф. Ханке.