Президентът Плевнелиев - най-одобряваният политик

Бойко Борисов е най-одобряваният сред лидерите на парламентарните групи

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик към 10 юли 2013 г. Това сочат резултатите от национално проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Изследването е направено в периода 3-10 юли. 54% от българите одобряват работата на президента, а 35% не я одобряват.

От НЦИОМ заявиха, че за последните месеци не са регистрирали съществени промени в рейтинга на държавния глава.

Правителството на Пламен Орешарски започва с най-високо стартово неодобрение 59% на 32% одобрение. За сравнение – кабинетът на Бойко Борисов получава 51% одобрение и 20% неодобрение през първия месец на своята работа. Правителството на Сергей Станишев получава в началото на своя мандат 29% одобрение и 50% неодобрение. Кабинетът на Симеон Сакскобургготски в началото на работата си се ползва с одобрението на 54% от българите, като неодобрението е само 11%. Правителството на Иван Костов получава 60% одобрение и 24% неодобрение през юли 1997 г.

Сред лидерите на парламентарните групи в 42-то Народно събрание, най-високо е одобрението за председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов – 34%. Неодобрението за дейността му възлиза на 58%. В сравнение с края на април, Бойко Борисов е загубил 4% одобрение и е добавил 7% неодобрение.

Към 10 юли лидерът на БСП Сергей Станишев е одобряван от 27% от българите, а 65% не го одобряват.

Председателят на ДПС Лютви Местан е одобряван от 16% от интервюираните – дял с 6% по-висок в сравнение с април 2013 г.
Волен Сидеров е одобряван от 8% от българите, дял с 6% по-нисък от рейтинга на председателя на "Атака" от април 2013 г.

Министър-председателят Пламен Орешарски се ползва с одобрението на 37% от българите. Неодобрението му възлиза на 51%.

58% от българите подкрепят антиправителствените протести, а 42% - не. От НЦИОМ посочиха, че по-висока подкрепа за бунтовете срещу кабинета има сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния. От столичани пък 67% подкрепят шествията и 65% от жителите на малките градове.

В селата пък повече от половината не подкрепят протестите.

37% от интервюираните искат правителството да подаде оставка веднага. На тази позиция по-често застават хора на възраст до 39 години, такива с по-висок от средния жизнен стандарт, столичани и жители на малките градове. Половината от интервюираните, които не са доволни от изборните резултати - също.
23% пък искат оставка на кабинета Орешарски, но не настояват това да се случи незабавно.  По-често от останалите такъв отговор дават хората на възраст между 40 и 49 години.
30% са на мнение, че правителството не трябва да подава оставка. Това е мнението на най-възрастните респонденти над 60 години (48% от тях), на интервюираните с основно и по-ниско образование, на живеещите с големи лишения и на жителите на селата (38% от тях).