Андреева постави балнеологията сред приоритетите си

Болниците за рехабилитация трябвало да бъдат децентрализирани

"Балнеологията и рехабилитацията в България трябва да бъдат един от приоритетите за развитие."

Това каза по време на посещението си в Кюстендил министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Здравният министър разгледа специализираната болница за рехабилитация в града под „Хисарлъка” и определи състоянието й като плачевно. "В нашата природа има вода, има лечебна кал, има лечебна луга. В другите страни в едно гьолче правят туризъм, а ние при свръхщедрост на природата не я реализираме по никакъв начин”, каза д-р Андреева.  

По думите й вероятно ще има преосмисляне, дали всички такива болници да бъдат под една шапка. "В днешно време е твърде трудно да се управлява едно лечебно заведение, мога да си представя какво е да се управляват 14 такива. В известна степен тези лечебни заведения трябва да имат своята самостоятелност", смята министър Таня Андреева. Според нея би трябвало всяко лечебно заведение, при добро управление, да има възможност да реинвестира своята печалба, а не тя от някъде да се прибира, и по някакви други критерии да се пренасочват парите за други такива места.

От думите й стана ясно, че обещаните пари за ремонт на специализираната болница в Кюстендил все още не са  отпуснати. Те възлизат на около 600 хиляди лева. "Надявам се, ние да имаме възможност да реализираме това обещание, което други са дали. Това може да стане, след като се види какви средства са останали в бюджета на министерството. По това перо бюджетът за първите шест месеца е напълно усвоен, без да се мисли какво ще се прави през следващите шест месеца", заяви министър Андреева.

"Трябва да се мисли за децентрализация на тези лечебни заведения. Всяко да има своята самостоятелност като търговско дружество. Другият вариант е държавата с общините да има съвместно участие или те да бъдат само общински. Това ще даде възможност на общините, познавайки спецификата на тези лечебни заведения, спрямо потребностите, да могат да ги управляват по-добре," заяви още д-р Таня Андреева. Тя обяви, че сега се прави отчет на изпълнението на бюджета за първото шестмесечие на годината. Според министър  Андреева  здравеопазването е  в състояние на хаос, поради липсата на приемственост. "Здравеопазването, както и образованието и културата, се изисква една наследственост, за да се случат нещата", подчерта Таня Андреева.