Андреева: Обсъждаме премахване лимитите за направленията

Няма регистър на социално значимите заболявания, възмути се здравният министър

В момента заедно със съсловните организации разработваме предложения към НЗОК и тогава съвсем конкретно ще обясним как могат да се премахнат лимитите за направленията.

Това обясни пред медиите в парламента здравният министър д-р Таня Андреева, съобщава БГНЕС.

"Сега за болните от диабет се изписва и се подава към касата инсулин без да има регистър за диабетиците. Питам се кой може да защити това и дали точно тези бройки и терапии са адекватни на хората, които имат нужда от подобно лечение. Това е повсеместно," възмути се Андреева

"Единственият регистър, който прилично работи и може да се усъвършенства е регистърът за онкозаболяванията. Никои други от социално значимите заболявания нямат регистри - нито при астмата, нито при диабета и т.н. Навсякъде по света има модели, които работят и ние няма нужда да измисляме нещо ново. Стремим се да осигурим и контрол в лечебните заведения, които изписват тези терапии, докато се въведат регистрите", каза здравният министър.

Според Андреева контролът при отпускането на лекарствени средстава трябва да се повиши."Мисля, че контролът за отпускане на лекарства не е достатъчно добър, средствата не са толкова ограничени, но няма контрол при отчитане на ефективността", подчерта тя.

Тяня Андреева се обяви и против връщането на стария режим на разделно пушене в закрити помещения. Според нея то би било "категорично неприемливо" "Мисля,че трябва да се контролира и пушенето в районите на открито, живея близо до училище и всеки ден виждам ученици да пушат в училищния двор, добави още тя.