Протестиращи: Полицаи ни привикват и плашат (СНИМКИ 32-ри ден)

Утре на среща с униформените "е поканен" Христо Марков - един от лидерите на демонстрациите в Пловдив

Близо 100 пловдивчани се събраха на 32-то митинг-шествие срещу правителството на Орешарски. Ставаме по-малко, у хората има страх, коментира за Plovdivutre.bg Христо Марков. Той каза, че утре в 9 часа го чакат в 6-то полицейско управление. Не знаел защо. Подобни "покани за разговори" с униформени миналите дни са получавали и други демонстранти. Някои били принуждавани да подписват предупредителни протоколи, че няма да подстрекават към протести.

Група недоволни готви сигнал до Българския Хелзинкски комитет /БХК/ за нарушаване на гражданските им права от полицията в Пловдив.

Според тях натискът се е увеличил след 7 юли. “На много от протестиращите бяха отправяни устни заплахи от представители на полицията, за което сме в състояние да посочим свидетели при режим на довеждане”, пише в документа.

Демонстрантите са против полицаи да ги снимат с видеокамери. Жалват се и от системното изискване на личните им документи и записването на данни. В сигнала до БХК е съобщено и за изградените кордони от жандармеристи, които попречили блокирането на АМ "Тракия" и пътя Пловдив-Асеновград.

Тази вечер медицински работник заяви, че депутатите се нуждаят от психиатричен, УНГ, очен и логопедичен преглед. Не виждат ли, че 32 дни народът протестира? Защо мълчат?, попита жената.

В 19.00 часа протестиращите се насочиха към кръстовището на Чифте баня, където ще направят традиционната блокада.

За сряда планират "въоръжена акция" с плакати и знамена. Шествието ще мине по центъра на града.

В четвъртък, на 18 юли, правят организация за пътуване до София. Намерението им е там да се включат в обявения национален протест.