Политиците трябва да забравят личните пристрастия, съветва Цачева

Моментът за това обаче бил пропуснат и нямало много полета за политически диалог

В условията на политическа криза, каквато се наблюдава в страната, трудно би могло да се очаква да се води диалог между партиите. Това каза пред "Фокус" депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й за преодоляването на тази криза е необходимо политиците да забравят личните пристрастия и да намерят идеите, които да тласнат страната към развитие и стабилизация.

Цачева подчерта, че моментът това да се случи е пропуснат и няма много полета за политически диалог. Според нея отсъства не само комуникация, но липсва и желание от страна на управляващото мнозинство за диалог.

"Това беше една от причините, която мотивира групата на ГЕРБ да напусне парламента”, каза Цачева. "Не е нормално повече от два месеца парламентът и управляващото мнозинство да не излъчат послание към опозиционната група. Те не пожелаха да разговарят с нормалните парламентарни способи. След като по този начин е ситуиран парламентът и работи с отчайващо нисък рейтинг, аз лично не съм оптимист, че в рамките на 42-то НС може да се постигне напредък чрез диалог", добави тя.

Бившият парламентарен шеф каза още, че няма причина на този етап  ГЕРБ да се върне в пленарна зала, тъй като ситуацията не се е променила и въпреки проявеното желание от страна на лидера на партията Бойко Борисов няма пряк диалог с управляващото мнозинство.