Десетина хвърчила изработиха в Работилницата за чудеса тази събота

Една малка красавица се разплака, защото не искаше да се раздели с хвърчилото си

За шести път в Работилници за чудеса на Фондация СМАРТ – клон София се събраха малчугани с техни близки, за да потворят и забавляват заедно в съботния летен предиобед. Този път около 25 души – дечица, придружени от своите майки, баби или татковци, изработваха пъстроцветни хвърчила в прохладата на зала 3 на ОКИ Дом на културата "Красно село". Двата часа минаха неусетно, а усещането за добре свършена работа съпровождаше участниците на тръгване.

"Не знам дали ще полети, но беше изключително приятно", каза една от майките с усмивка. "Има какво още да се желае, но като за първи опит ни се получи много добре. Вече знаем колко е лесно, а и материалите не са скъпи и са съвсем достъпни – просто не ми беше хрумвало", сподели друга майка.

Една малка красавица се разплака, защото не искаше да се раздели с хвърчилото си – всички изработени неща в Работилниците се събират, за да бъдат представени на предвидената изложба-базар в края на октомври, но усмивката отново се върна на лицето й като се реши да си го вземе и да го донесе по-късно. Всъщност този път всички си взеха творенията, за да си играят с тях и да се похвалят с изработеното. Само Светльо, който идва на всички Работилници, си направи снимка за спомен и каза, че с радост оставя хвърчилото си за изложбата.

След 2 седмици Работилницата за чудеса отново ще очаква своите гости, този път ще правим красиви макрамета – гривни и други красоти за подарък или за дома.

"Работилници за чудеса" са алтернатива за пълноценно използване на свободното време. Те могат да се превърнат в неповторими семейни приключения, в които хората да си припомнят удоволствието да бъдат и да правят неща заедно. Те са още и провокация на творческото у всеки участник и стимул за търсене и разширяване на личния кръгозор в сферата на културата и приложните изкуства. Съчетавайки в едно играта, неформалното образование и забавленнието, Работилници за чудеса са страхотна възможност за общуване с удоволствие и в дух на толерантност.

В общо 13 работилници, които се провеждат два пъти месечно през периода май-октомври 2013 г., ще се изработват най-разнообразни предмети за украса и подаръци от хартия, кожа, платове, вълна, мъниста, ширити, шнурове, както и от различни вече използвани, предвидени за изхвърляне, материали. Освен това ще представяме любопитна информация за празничните традиции на българите.