Татяна Дончева създава нова лява партия

Това ще е вторият проект на бившата червена депутатка

Бившият член на ръководството на БСП Татяна Дончева обяви, че ще създава нова лява партия. Новият политически проект ще бъде продължение"Движение 21" което Дончева създаде през април 2010 година, след като сама отказа да бъде депутат от БСП.
"Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с "Позитано" 20 по цивилизован и възпитан начин, без да има обидени, но и да се погрижим за тази част на левицата, която не желае да бъде обвързана с олигархия и да бъде обслужващ персонал. До септември - октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта", заяви Дончева пред БНТ.

Татяна Дончева не изключи възможността към новата политическа формация да се присъединят и хора с десни убеждения.
Според нея в сегашната ситуация пред левицата има два изхода - или да смени ръководството, което е зависимо от олигархията, или да създаде нова формация. По думите на бившата червена депутатка първият вариант не е възможен, въпреки че в БСП има много хора, които искат промяната да стане вътре в партията.
"Ситуацията на зависимост на ръководството на БСП е нетърпима, но няма механизми за смяната му. Сергей Станишев няма да подаде оставка дори и догодина и при никакъв резултат на евроизбори, нещата при него общо взето ще се движат като при Иван Костов", заяви Дончева.
Тя прогнозира още, че подценяването на протестите от страна на управляващите ще ескалира напрежението. Според Дончева гражданското общество трябва да продължи натиска си, така че никое правителство повече да не може да мисли, че може да прибягва до решения тип "Пеевски" или да влияе върху медиите.

Дончева отбеляза още, че реакцията на посланиците на Франция и Германия не е самоволна и със сигурност е координирана с правителствата на двете страни. По думите й Париж, Берлин и целият ЕС ще покажат на правителството, че не може да не се съобразява.
"Това ще стане в рамките на по-продължителен период, като резултаът ще е спиране на еврофондовете", добави Татяна Дончева.
По думите й подкрепата на европейската левица за кабинета също е под сериозно условие.