Само "Окупирай Позитано" може да измете Станишев

Георги Първанов и Румен Петков трябва да се върнат в БСП, смята Татяна Дончева

Бившият депутат от левицата Татяна Дончева призова да се създаде  движение „Окупирай Позитано”. Причината е, че Сергей Станишев няма да си подаде оставката "при никакви условия", а БСП има належаща нужда от промяна в ръководството, заяви Дончева в интервю за bTV.

Според нея, само ако настъпят персонални промени, столетницата може да си "умие лицето".
 Дончева каза още, че няма лошо Георги Първанов да се върне в ръководството, не задължително като лидер. Изтъкна още, че Румен Петков също има сантимент към партията и не бива да се пренебрегва.

По думите й това е и шансът да се състави втори кабинет в рамките на този парламент, но той не може да бъде с мандат на „Атака” и ДПС, а на масата на преговорите трябва да застанат други лица. „БПС е губила власт по унизителен начин, но никога с мръсно лице”, каза тя и даде за пример управлението на Жан Виденов, което поне нямало зависимости с бизнеса.

За поведението на Станишев, без да споменава името му пряко
Татяна Дончева заяви, че лидерът на БСП бил „закачен като куче на каишка” към олигархичните кръгове: „Той дори не разбира, че действията, които върши, са малоумни, налудничави. Той не разбира в какво е грешката”.

"Не можеш да предложиш Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не може да го представяш като някакъв Мел Гибсън в „Смело сърце", акцентира бившият народен представител. Тя даде определение и на думата „наглост”: „Праяват парламента и първата стъпка е сливането на ГДБОП с ДАНС, втората - да се сменят изискванията към председателя на ДАНС. После извикват групата (на БСП – бел. ред.) като овце и им казват – ако не искате, ще падне кабинетът”.

Тя коментира и поведението на Волен Сидеров, когото сравни със Сергей Станишев като "все същата бира, но по-нагла и по-неуправляема". По думите й той е имал възможността да даде своята подкрепа на програмен експертен кабинет и след като не го е получил да действа по същия начин, по който го прави в момента.

Дончева продължи критичния си коментар към БСП, която според нея била поставена на колене от ДПС. По думите й движението било прекалило с исканията за разпределяне на ръководните постове и реакцията срещу назначените областни управители на места говорела красноречиво за това. Имало „червени” депутати, които дори плакали, поставени пред избора да гласуват кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС или кабинетът да падне.

По думите на юристката връщането на Делян Пеевски като депутат и изпращането на казуса в Конституционния съд може да "довзриви" общественото недоволство.

Бившият депутат от левицата коментира и поведението на  премиера Пламен Орешарски. Дончева обяви, че проблемите на Орешарски се дължали на неговия характер, защото досега реагирал като "пластелин в ръцете на ДПС, Станишев, разни Моники". "Репутацията на Пламен отиде на кино за голямо съжаление", допълни тя и изтъкна, че ако няма изпълнители, правителството ще падне като чувал с картофи.

Според Татяна Дончева протестите от последните няколко дни са реакция срещу куклите и кукловодите на прехода.