"Лира Инвестмънт" е новият собственик на ЦСКА

Едно е да кажат 53-има души, че ще купят акции, а друго да кажат и да го направят, заяви Александър Томов

Инвестиционното дружество с английско, френско и българско участие "Лира Инвестмънт" е новият собственик на ЦСКА. Това съобщи Александър Томов на пресконференция днес. Представителят на "Червени шампиони" има участие във въпросното дружество. То ще бъде собственик на ЦСКА до момента, в който бъдат оформени документите, за да стане "армейският" клуб публично акционерно дружество и бъдат разпродадени всички акции.

"Аз съм тук открито, няма нищо задкулисно, аз представлявам акционерите и тази инвестиционна комапния, заяви Томов. - "Лира инвестмънт" се нагърби да поеме риска и гаранцията от 10 милиона пасив, за да извърши цялата операция от финансова гледна точка, която никак не е лесна. Самата операция от А до Я, ще бъде извършена от екип от британски и български експерти. И вероятно няма да е толкова лесно. Едно е да кажат 53-има души, че ще купят акции, а друго да кажат и да го направят. Оттук-нататък цялата операция ще отнеме огромно време. Не е лесно да набереш 50 000 акционера. Хайде да не са толкова, 10-20 000 да са. Но за да е всичко публично и ясно, това ще бъде изключително трудна работа".

Александър Томов хвърли светлина и върху лицето Лоурънс Дейвис, който в момента се води президент на ЦСКА. "Дейвис е председател на една от най-големите благотворителни организации, крупен бизнесмен в няколко области, най вече в лондонска недвижимост, акционер в редица крупни компании, голям фен на футбола, но никога не е бил ръководител на отбор, обясни Томов. - Той поема ангажимента с две цели - да бъде посланик на ЦСКА. Защото имаме нужда от оправяне на имиджа пред ФИФА и УЕФА. Другата е да имаме близки и конкретни връзки с английските грандове. Вече има контакт с такъв, но име няма да споменавам сега".