#ДАНСwithme-33 с планове да разрушава "Берлинската стена" (обновена в 22:30)

Вечер на благодарствените шествия

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събират за 33-та поредна вечер пред Министерски съвет. За днес те предвидиха шествие до германското посолство, за да благодарят на посланика на Федералната република за декларацията против олигархията в България и за подкрепата за протеста. В събота протестиращите уважиха френското посолство.

 Протестът започа  с минута мълчание в памет на загиналите миньори в рудник "Ораново", град Симитли. След това  продължи със станалите вече традиционни лозунги "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци". Двама души носеха мъртва риба с надпис "Експерти Орешарски - кълве ли или партията нареди?". От Министерски съвет протестът се премести пред Народното събрание, а от там продължи към "Орлов мост". Движението в района е блокирано.

Шествието против кабинета "Орешарски"  се раздели на две части. Малка част от протестиращите остана на Орлов мост. По-голямата  се придвижи по бул. "Цариградско шосе" към  посолството на Германия.

Пред сградата на посолството гражданите изградиха символична стена от кашони. На нея те с едри черни букви изписаха "MAFIA". От едната страната на "стената" хората поставиха българското знаме, а от другата - европейското. Между едното и другото знаме останаха големият надпис "MAFIA" и други по малки: "Олигархия" и изброените наименования на повечето политически сили. Малко след като изградиха "стената" протестиращите я бутнаха. Те обясниха, че така символично искат да освободят България от тези две пагубни образувания.

Шествието се отправи към сградата на Българското национално радио. Протестиращите искаха да благодарят на медията за коректното отразяване. Две момичета сложиха българското знаме на оградата пред сградата. Редиците на протестиращите взеха да оредяват, останаха около 2000 - 3000 души.

 

Антиправителствени протести имаше още в Пловдив, Сливен и Ямбол.

 

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОТЕСТА В ПЛОВДИВ ВИЖТЕ ТУК

 

За пръв път в Сливен се проведе и контрапротест в подкрепа на кабинета "Орешарски". За него специално беше дошъл депутатът от Коалиция за България Деян Дечев. Той заяви, че е "тук, защото е избран от присъстващите и ще защитава интересените на своите избиратели". По думите му Деян Дечев  много от присъстващите са обидени от скандиранията на протестиращите "Червени боклуци" и  "БСП в Сибир", и ако е необходимо активистите на БСП в Сливен имат възможност и готовност всяка вечер да организират контрапротест.

 

 В София пък се проведе традиционният контрапротест в подкрепа на правителството. Този път той беше значително по-кратък. Организаторите му оправдаха това с времето, което може да им поднесе изненади. Пред НДК към подкрепящите кабинета "Орешарски" се присъедини и скандалният рапър Мишо Шамара.