Българите реагират като европейци, обяви посланикът на Холандия

България обаче няма да помирише Шенген, докато не приключи със задкулисието

Българските граждани реагират като европейци, но страната ни няма да "помирише" Шенген, докато не се пребори с политическото и икономическо задкулисие. Това се разбра от думите на холандския посланик Карел ван Кестерен пред bTV.

"България някога ще влезе в Шенген, но няма да е скоро", заяви дипломатът. "В общ план говорим за доверие - когато искаш да си дадеш ключа на съседа, трябва да му имаш доверие", поясни ван Кестерен.

По думите му приемането на България в безвизовото пространство може да стане, след като българските политици се обединят и подобрят атмосферата в страната, но е важно и премахване на случващото се "зад сцената".

Холандският посланик изрази съжаление, че се стигнало до това властта в парламента да зависи от гласовете на партия "Атака". Според него това трябва да се обсъди между всички политически движения. "Съгласен съм, че е трудно на депутатите и подобни партии не могат да бъдат игнорирани, но не е приемливо те да влизат на ключови позиции", заяви Карел ван Кестерен.

Според дипломата причина за протестите, обхванали страната, е дефицитът на уважение към европейски ценности като прозрачност и честност: "Всички са наясно, че има примери за назначения, повлияни от политическите решения, и всичко това трябва да спре", каза  холандският посланик.

"Правителството и президентът да търсят начин да се излезе от ситуацията, като се спазват основните принципи, въпреки че има много напрежение и единоборство сега", посочи още той. По думие му сега е моментът за крачка назад и по-обективен поглед на ситуацията.

Карел ван Кестерен изрази пълна подкрепа за декларацията на френския и германския посланик. Преди седмица те подкрепиха протестиращите и призоваха властта в България да скъса връзките си с олигархията. Посланикът на Холандия обяви, че не се притеснява от това, че също като колегите си, ще бъде обвинен в намеса във вътрешните работи на българската държава, защото: "Тук говорим за европейски ценности, назначения на най-подходящите хора на съответните позиции. Навсякъде в Европа биха реагирали така хората."

"Не виждам непосредствена опасност България да загуби пари от еврофондовете. Тези пари се дават по определени критерии и ако ги спазвате няма да има опасност от загуба", каза за друга наболяла тема посланик ван Кестерен.