Иво Атанасов е новият член на СЕМ

Политика

17-07-2013, 13:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентът избира член на СЕМ

От гласували 106 народни представители 102 бяха "за" кандидатурата му

Депутатите избраха Иво Атанасов за член на Съвета за електронни медии.

За кандидатурата на бившия съветник на предишния президент Георги Първанов по комуникацията гласуваха 106 народни представители, със 102 гласа "за", против няма, 4 – "въздържали се". Кандидатурата на Радомир Чолаков пък беше гласувана от 89 народни представители, "за" - 8 , "против" – 6, "въздържали се" – 75.

Иво Атанасов ще замени София Владимирова в СЕМ. Нейният мандат изтече през юли 2012 година. Правителството побърза с попълването на квотата си в СЕМ заради предстоящия избор на генерален директор на БНТ на 26 юли.
Депутатите не приеха да се добави в проекта за решение текст - изборът да влезе в сила от момента, в който е публикуван в Държавен вестник. Предложението беше направено от зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова.
Петър Курумбашев поиска процедура за прегласуване: "Изборът на член на СЕМ ще се случи, той ще изпълнява тази длъжност", каза депутатът от Коалиция за България. Курумбашев представи кандидатурата на Радомир Чолаков, а Мая Манолова тази на Иво Атанасов. В дискусията по двете номинации основният спор беше за това дали представителят на парламента в регулатора трябва да бъде партиен член, какъвто е Атанасов. Повечето мнения обаче бяха в негова подкрепа.

"Благодаря на вносителите на кандидатурата ми. Не смятам, че не сме равнопоставени двамата кандидати за член на СЕМ", каза Иво Атанасов от парламентарната трибуна. Той заяви, че и двамата с Чолаков са били в политиката не като мажоритарно избрани кандидати, а чрез една или друга политическа партии. Атанасов посочи, че не е забранено на членовете в СЕМ да членуват в политически партии. Забранено е да бъдат в ръководните органи на партиите и то на изборна длъжност.

"Независимостта на регулаторния орган се осигурява чрез ротации – на две години става промяна на членове на СЕМ от парламентарната и президентската квота. Част от осигуряването на независимостта и обективността е в това, че отделните членове не се отчитат пред Народното събрание. Всички досегашни мнозинства, идвайки на власт, са променяли състава на СЕМ, за да сменят всички лица в него и по този начин да си гарантират медиен уют", обясни Иво Атанасов. "Съветът за електронни медии се произнася по съдържание. Трудно ми е да приема намеците за провинциализъм, свързани със споменаването на моя роден град Кюстендил", каза още той.