#ДАНСwithme-34 отново се обърна към класиците (обновена в 21:40)

Протестиращите се заканиха утре сутринта да окупират парламента

Започна 34-тата вечер от протестите срещу кабинета "Орешарски". Протестиращите вече се събраха пред Министерски съвет. Днес те отново се обръщат към класиците. Един от основните лозунги гласи: "България сега вази гледа за оставка". Сред другите плакати са вече традиционните "Оставка", "Червени боклуци", "Мафия", "Нова конституция". Протестиращи раздават листовки, с които приканват утре в 8,30 сутринта да се окупира парламентът и тази окупация да бъде денонощна. Полицейското присъствие е засилено и измежду участниците патрулират органи на реда с жилетки с надпис "Антиконфликт полиция".

Стотици хора застанаха между сградите на президентството, Министерския съвет и бившия партиен дом. Сред плакатите се виждаха такива с надписи: "Не довиждане, а сбогом", "Велика крадлива революция". Протестът отново се оказа благодатен за амбулантните търговци, които. предлагат свирки и знамена.

Тъпани задават ритъма на дюдюканията. Хората издигат знамената над главите си и ги развяват, постигайки ефекта на вълна.

Протестиращите се преместиха пред Народното събрание. Те издигнаха транспаранти с надпис: "Протеста хората сбира, стават народ", "И утре ще сме тук, и вдругиден. Вие - не." Имаше и плакат: "Едвин, ти си гордост за нас българите", издигнат от възрастен мъж.  Скандиранията "Оставка" продължават.

Протестното шествие мина покрай Софийския университет и достигна Орлов мост. Движението в района е блокирано.

Демонстраните против правителството на Пламен Орешарски се разделиха в два лъча. Едните тръгнаха към кръстовището на бул. "Цар Осв"ободител и бул. "Васил Левски". Те бият тъпани и свирят със свирки. Другите останаха на Орлов мост и подновяват надписите на градовете, в които се провеждат протести срещу правителството на Пламен Орешарски. В района има засилено полицейско присъствие.

Контрапротестиращите канят на разговори протестиращите

 

Привърженици на кабинета "Орешарски" поканиха на разгооври протестиращите срещу него. Те обявиха, че във вторник също са направили такъв опит. Тогава те са излъчили контактна група, но не са срещнали взаимност. Ако разговорите се осъществят, те ще се случат в аулата на Софийския университет.

Поддръжниците на правителството се събраха за 22-ри път пред НДК.

 

Антиправителствените протести в страната

 

Над 150 протестиращи направиха жива верига по продължение на Главната улица в Пловдив. Те бяха донесли плакати, знамена и материали, с които вече 34-и ден изразяват недоволството си срещу правителството на Пламен Орешарски и "олигархичния модел на управление на общината и държавата".

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОТЕСТА В ПЛОВДИВ ВИЖТЕ ТУК

Пореден протест срещу правителството се проведе и във Варна. Около 50-60 души се събраха пред сградата на общината около 18.30 ч. и блокираха за кратко кръстовището пред административната сграда. С викове "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци" протестиращите се отправиха към централите на БСП и „Атака” в морския град, след което се разотидоха.

Мирно и спокойно премина поредният ден на протест срещу кабинета "Орешарски" в Сливен. Около 20 души се събраха в центъра на града и се отправиха към сградата на областната администрация и партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ. Пред администрацията и пред трите централи имаше краткотрайни спирания с освирквания, скандирания "Мафия", "Избори", "Оставка". Протести в Сливен ще има всеки ден, докато правителството не подаде оставка, категорични са протестиращите.