Зелена светлина за паркинг под Пеещите фонтани

Мисия Пловдив

18-07-2013, 12:52

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почти бой в общинския съвет заради паркинга под Пеещите фонтани (СНИМКИ)

Съветниците гласуваха 3-милионния заем, решението взриви залата

Пловдивските съветници одобриха тегленето на 3-милионния заем за финансиране изграждането на подземен паркинг под Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Точката от дневния ред на днешната сесия бе приета с 30 гласа "за", 16 гласа "против", а двама се въздържаха.

Решението нажежи страстите в залата.

Проектът е безумен, контрира Дани Каназирева. Ще се налее маса бетон в един паметник, който ще остане празен. Освен това проектът е икономически необоснован, защото точно в тази зона на града няма проблем с паркирането. Има достатъчно места пред Тримонциум, по ул. "Иван Вазов" и околните улички, които стоят празни. А и инвестицията по този проект ще се изплати след 112 години, посочи още тя.

Пловдив няма нужда от подобни екзотични авантюри, посочи и Владимир Кисьов от "Обединение за Пловдив". Той предложи точката да отпадне, проектът да се преразгледа и евентуално пари от него да се пренасочат за облагородяването на Лаута.

След гласуването до трибуната бяха допуснати Георги Сербезов и арх. Петя Владимирова, които посочиха, че срещу проекта има висящо съдебно производство, магистратите не са му дали зелена светлина.

Общината допуска сериозни нарушения, нарушава и заповед на Министерството на културата за връщане на езерото в първоначалния му вид. Проектът е противоестествен, а пловдивчани не искат да плащат заем, категорични бяха те.

Независимият съветник Златко Конов пък заяви, че Тримонциум е празен, тъй като паркингът е открит и колите стоят на жета и слънце. Паркингът под фонтаните ще отърве пловдивчани от бетонните ковчези, които заемат зелените площи и ще реши заварения проблем с липсата на паркоместа в центъра на града.

Жегата е несериозен довод, репликира Дани Каназирева.

Спас Гърневски обаче обвини Каназирева в популизъм. Пловдив е претъпкан с коли, централните улици са тесни, няма как по тях и да се кара, и да се паркира, каментира той. Затова проблемът трябва да е приоритет на всяко управление на града, категоричен бе Гърневски.

Заради такива като вас хората сега са на улицата, репликира го Дани Каназирева. Старите муцуни на прехода трябва да се оттеглят, стига лицемерие, отсече тя.

Дебатите и решението обобщи и самият кмет на Пловдив. Мненията са важни и е редно да бъдат чути, заяви Иван Тотев. В проекта ще бъдат вложени "евтини" пари, поясни той. Паркингът под фонтаните ще замени и втория етап по проекта за паркинг на Дома на културата, който също трябваше да заеме зелени площи. Освен това възвръщаемостта не е само икономическа, а е и с голямо социално значение, посочи Тотев.